Lenteweer ver weg

Voorjaarsweer is ver te zoeken. Alleen in de landen rond de Middellandse Zee komt de temperatuur morgen op grote schaal boven 10 graden uit. In Nederland zijn temperaturen rond die 10 graden normaal, maar hier wordt het niet warmer dan een graad of 7.

In het Paasweekeinde doet de temperatuur nog een stapje terug. Die verdere daling heeft te maken met een koude, noordelijke stroming die in de loop van vrijdag zijn intrede doet. Een depressie trekt via het noorden van Nederland richting Midden-Europa. Maar ook nu al is de aangevoerde lucht fris. Het koelt vanavond en vannacht in het binnenland af tot dichtbij het vriespunt. Daarbij sterven de meeste buien langzaam uit, maar in de kustprovincies en rond het IJsselmeer valt ook vannacht nog een bui.

Morgen schijnt de zon geregeld fel, afgewisseld door flinke stapelwolken die zo nu en dan een regen, hagel of natte sneeuwbui afleveren. De wind is noordwest en matig tot krachtig, 4 tot 6 Bft. Bij dit alles wordt het rond 7 graden. Dat is al een graad of 3 onder de normale waarde voor deze periode in maart, maar het wordt nog frisser. Donderdag nog niet, dan wordt het 8 graden. Daarbij gaat het na een droge start vanuit het westen regenen. Na de regen volgen vrijdag en in het weekeinde wederom buien met regen, later vooral hagel en natte sneeuw. Koude lucht stroomt binnen met zaterdag waarschijnlijk de laagste maximumwaarden: 5 graden.