Leger Egypte moet meer brood bakken

Het Egyptische leger heeft van president Mubarak opdracht gekregen meer brood te bakken en te verspreiden nadat broodtekorten in arme buurten van Kairo tot schermutselingen hadden geleid. Arabische autoriteiten maken zich altijd grote zorgen over voedselrellen die tot een bedreiging van hun positie zouden kunnen uitgroeien. Volgens Egyptische kranten moeten in arme buurten mensen soms de hele nacht in de rij staan voor gesubsidieerd brood van minder dan een cent voor een broodje van 100 gram. Ongesubsidieerd brood kost tien tot twaalf keer zoveel.

De vraag naar gesubsidieerd brood is de afgelopen maanden gegroeid door de stijging van de prijs van ongesubsidieerd brood waardoor dit voor veel mensen te duur is geworden. De prijzen van tarwe op de internationale markt zijn sinds de zomer bijna verdrievoudigd. Tegelijkertijd zou de aanvoer van gesubsidieerd brood zijn verminderd omdat bakkerijen een deel van hun bloem zouden hebben verkocht voor extra winst. Het leger bezit een groot aantal bakkerijen die brood bakken voor het eigen personeel.

Mubarak waarschuwde gisteren dat onbeperkte bevolkingsgroei de kwaliteit van het leven van de burgers en de natie aantast. Verwacht wordt dat er tegen 2020 meer dan 100 miljoen Egyptenaren zullen zijn, tegen 76 miljoen in 2006. (AP)