Koers Alitalia kwart omlaag, handel stilgelegd

De handel in het aandeel Alitalia is vanmorgen op de beurs van Milaan stilgelegd na groeiende onzekerheid over het lot van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Gisteren daalde het aandeel al met 26,7 procent, vanochtend dreigde een nieuwe koersval.

Dat het bestuur van Alitalia en de demissionaire Italiaanse regering instemden met het bod van Air France-KLM om Alitalia te kopen, heeft de beleggers niet overtuigd. Te veel kwesties zijn nog onopgelost. De vakbonden kunnen de plannen nog blokkeren. Ook dreigt een schadeclaim van 1,25 miljard euro uit Milaan, om de in het plan voorgestelde inkrimping van de Milanese luchthaven Malpensa. Bovendien is het definitieve akkoord pas te verwachten als de nieuwe regering heeft ingestemd met de plannen. En die zit er pas op zijn vroegst begin mei.

Alitalia speelt in toenemende mate een rol tijdens de verkiezingscampagne. Partijen wegen af in hoeverre instemming met Air France-KLM hun stemmen kost of oplevert. Ze proberen te voorkomen dat ze door het innemen van een definitief standpunt kiezers van zich vervreemden. Dit gebrek aan duidelijkheid bemoeilijkt de onderhandelingen.

Vanmiddag zouden de negen betrokken vakbonden de top van Air France-KLM en Alitalia ontmoeten. Centraal in deze besprekingen staat de werkgelegenheid. De voorzitter van de grootste vakbond, Guglielmo Epifani, heeft al gedreigd dat de vakbonden „voldoende brede schouders hebben om nee te zeggen, met alle gevolgen van dien”. Volgens Air France-KLM vallen er tussen de 1.600 en 1.700 ontslagen. Maar de vakbonden vrezen fors meer banenverlies.