Klaar voor de eerste lentezon

Balkon of binnenplaats: prima plek om lege bierkratjes te stallen.

Maar je zou er ook een gezellig tuintje van kunnen maken. Een handleiding.

Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 17-03-2008) De moeder van Annuk heeft het balkon van haar dochter opgeleukt voor de lente.
Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 17-03-2008) De moeder van Annuk heeft het balkon van haar dochter opgeleukt voor de lente. Visser, Dirk-Jan

In negen van de tien gevallen zijn het vergeten en verwaarloosde ruimtes: balkons of binnenplaatsen. Ze worden vooral gebruikt om lege bierkratten te stallen (overblijfsel uit studententijd), vuilnisbakken te parkeren (noodzakelijk kwaad) of kapotte fietsen op te slaan (illusie dat reparatie mogelijk is). Pasen valt te vroeg voor een brunch in de buitenlucht, maar met een flinke portie lentekriebels, wat blikken verf, en potten met planten, is er in een mum van tijd een fijne buitenruimte gecreëerd om de eerste lentezon te kunnen vangen.

Begin met een grondige opruimbeurt: moeten die lege flessen echt op het balkon staan, of is er ergens anders nog een plek uit het zicht? En kan de lelijke vuilnisbak bijvoorbeeld worden vervangen door een designexemplaar dat ook nog een aanwinst voor de keuken blijkt te zijn?

Wanneer de bergruimte echt nodig is, kunnen de ontsierende elementen worden verborgen achter een klein model schutting of een betonvlechtmat met een klimplant ervoor. Nieuw en ook voor dit doel geschikt, zijn de gedecoreerde buitendoeken die aan een ophangsysteem zijn bevestigd.

Wanneer de rommel is opgeruimd en alles is gebezemd en gepoetst, is de basis gelegd en kan het schilderwerk worden opgepakt. Meet het houtwerk, de vloeren en muren op om de hoeveelheden verf te bepalen. Een betonnen vloer is binnen no time opgepept met betonverf en een grote roller. Je kunt ook patronen op de vloer maken met behulp van afplakband. Schilder eerst de banen in de ene kleur, voeg wat pigment toe aan de verf voor een ton sur ton effect en schilder vervolgens de andere banen.

Een andere manier om de vloer snel op te knappen, is door houten (of kunststof) vlondertegels te leggen die bij vrijwel elke bouwmarkt in verschillende kwaliteiten te koop zijn.

Worden de muren geschilderd in koele kleuren als blauw, roze of paars, of juist in warme tinten, rood, oranje of donkergeel? Hou rekening met het effect dat je wilt bereiken. Het is ook mogelijk om de basiskleuren neutraal te houden en het geheel op te vrolijken met bloeiende planten en kleurrijke accessoires als kussens, kaarsen of windlichten. Koop niet al te groot tuinmeubilair zodat er nog ruimte overblijft voor de plantenbakken. Wie in alle seizoenen iets bloeiends op het balkon wil hebben, kan het beste een bak met royale afmetingen kiezen. Daar kunnen naast elkaar bijvoorbeeld een klimplant, een wintergroen struikje, bloembollen en vaste planten worden gezet. Op deze manier is de bak het hele jaar door aantrekkelijk. Wie deze methode wil volgen moet zich wel enigszins verdiepen in de eigenschappen van de planten en struiken.

Verreweg het snelst is het om bij een tuincentrum planten aan te schaffen die op dat moment in bloei staan. Met het oog op Pasen is er nu al flink ingekocht en er worden in de tuincentra prachtig bloeiende hortensia’s aangeboden, die in de tuin pas over een paar maanden hun bloemen tonen. Geef de uitgebloeide planten weg aan een tuinliefhebber en koop nieuwe exemplaren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze werkwijze beter is voor de omzet van het tuincentrum dan voor het milieu.

Een binnenplaats opknappen vergt iets meer werk en organisatie. Meestal liggen er al wel tegels en zijn ze in belabberde staat. Tegelen is een hele kunst en het is aan te raden om voor dit karwei een ‘mannetje’ te zoeken. Wie toch zelf aan de slag wil, zal eerst de hoeveelheid ophoogzand moeten bepalen. Koop voor kleinere volumes voorverpakt zand, dat geeft aanzienlijk minder rommel. Liggen er lelijke gewassen grindtegels op de binnenplaats dan kan met beperkte middelen de bestrating worden opgeleukt door de tegels te keren en ze af te wisselen met rijen bakstenen of trommelkeitjes. Op dezelfde wijze kan ook een terras van stoeptegels worden verbeterd.

Hopelijk is er ook nog iets van een border aanwezig. Vervang de oude grond door goede bemeste tuinaarde die eveneens in zakken wordt verkocht. In een border hebben vaste planten en struiken betere overlevingskansen dan in bloembakken omdat ze minder verzorging nodig hebben. Als er ook nog een muur is, kan er bijvoorbeeld een mooie clematis of een allesbedekkende bruidssluier groeien langs een rek of langs strakgespannen draden.

Wie inmiddels de smaak van het tuinieren te pakken heeft gekregen, zou een bessenstruik kunnen planten zodat de hiervoor beschreven inspanningen ook nog iets lekkers opleveren.

    • Marion van Eeuwen