Jacques Brel zet de toon op hommage aan Liesbeth List

Met een hommage aan Liesbeth List opende gisteravond het 21-ste Amsterdams Kleinkunst- festival.

Aan het eind van de lange avond, ter afsluiting van de hommage aan Liesbeth List, stonden alle artiesten die hadden meegewerkt, op het podium om haar grote hit Kinderen een kwartje mee te brullen. Iedereen, behalve Freek de Jonge. Eerder had hij een ode aan de op een ereplaats in de zaal gezeten chansonnière voorgedragen („je gaat, dat is het wonder, beter luisteren als je haar ziet”) en een nummer van Jacques Brel in het teken van de actualiteit gezet. Het ging nu over Geert Wilders en over diens tirades: „Dan kreunt mijn land, mijn vlakke land.”

Maar het ging mis toen De Jonge met eigen pianobegeleiding een teer liefdeslied trachtte te zingen. Zelf gaf hij de schuld aan het feit dat hij het te elfder ure nog had getransponeerd. Het kwam er, hoe dan ook, heel lelijk uit. „Ik klink een beetje zoals Ramses Shaffy de laatste jaren klinkt”, luidde zijn commentaar. Sanne Wallis de Vries, die de hommage („ommááázje” ) op pinnig-leuke toon presenteerde, liet die uithaal naar de eveneens aanwezige Shaffy echter niet onweersproken. „Ramses Shaffy heeft meer muzikaliteit in z’n pink dan hij in z’n hele lijf,” zei ze even later over De Jonge. Waarna hij niet meer in de stemming was om aan de finale mee te doen.

Brel zette de toon, gisteravond. Diens ooit door List in Nederland gepopulariseerde nummers werden gezongen in het Frans en Engels (Micheline van Hautem), het Nederlands (Richard Groenendijk) en het Vlaams en Waals (Vera Mann en Rob van de Meeberg). Daarnaast klonk ook Shaffy geregeld op, met Beau van Erven Dorens als overtuigend solist in Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Mies Bouwman die de zaal dirigeerde in de Shaffy Cantate. Maar de opvallendste van iedereen was Annemarie Oster, die met groot succes haar vileine List-parodie van veertig jaar geleden nog eens kwam doen, in bijpassend zwart jurkje en donkere pruik.

Met deze hommage is tevens het 21-ste Amsterdams Kleinkunstfestival geopend, dat onder meer het jaarlijkse cabaretconcours om de Wim Sonneveldprijs omvat.

    • Henk van Gelder