IOC: smog geen gevaar voor atleten in Peking

De luchtvervuiling in Peking vormt geen directe bedreiging voor de gezondheid van atleten die deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat zegt Arne Ljungqvist, lid van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De ‘smog’ kan daarentegen wel topprestaties in de weg staan. „De omstandigheden zullen goed zijn, maar niet ideaal”, verklaarde Ljungqvist in Zweden. Hij deed zijn uitlatingen naar aanleiding van onderzoek dat het IOC deed naar de omstandigheden in China.

Ljungqvist zei blij te zijn met de resultaten van de laatste metingen. Hij noemde ze beter dan verwacht. Wel plaatste hij enkele kanttekeningen. „Atleten met aanleg voor astma zijn wellicht in het nadeel. Bovendien mogen we onder deze omstandigheden ook geen wereldrecords verwachten.”

Vorige week liet de Ethiopische atleet Haile Gebrselassie weten dat hij de marathon op de Spelen links laat liggen vanwege de luchtvervuiling in Peking. De wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de stad zijn gezondheid schaadt. Ook tennisser Roger Federer zei eerder deze maand dat hij opziet tegen de omstandigheden in Peking. „ In Sydney vond ik het geweldig, maar ik moet er nog even over nadenken of ik naar Peking wil.”

Maar volgens het Olympisch Comité kunnen sporters ervan op aan dat de lucht tijdens de Spelen schoon is. Tijdens de Spelen gaat het IOC de situatie van dag tot dag bekijken. Ljungqvist: „Het kan best zijn dat we op een gegeven moment besluiten een evenement uit te stellen als de omstandigheden verslechteren. Alles kan daarbij van invloed zijn, ook wind, regen en luchtvochtigheid.”

De monitor is vooral gericht op de sporten in de openlucht, die een beroep doen op het uithoudingsvermogen van de atleten. Ljungqvist: „In Barcelona 1992 heeft het IOC al eens een tenniswedstrijd uitgesteld, wegens de hitte. De meeste problemen zijn niet nieuw, al is het wel zo dat we nog nooit te maken hebben gehad met luchtvervuiling in deze mate.”