Internet Weblog van de dag

soap bars Frietsch, Martina

Mondspoeling. Op het weblog Woordhoek van redacteur Ewoud Sanders lezen we over een oud gebruik: „Het komt voor in de film Georgia’s Rule met Jane Fonda. Oma Duck doet het een keer bij Kwik, Kwek en Kwak, en we zien het ma Dalton doen bij een van haar ontspoorde zoons in de strip over Lucky Luke: de mond uitwassen met zeep. Het is ook een internationaal verschijnsel. Er zijn, door lezers van deze rubriek, mondwassingen gerapporteerd uit Engeland, de Verenigde Staten en Australië.

„In 1984 zagen Nederlandse kinderen in Australië hoe bij een klasgenoot - na twee waarschuwingen - een stuk zeep enkele keren hard langs de tanden werd gehaald omdat hij shit had gezegd. Groot was de verwarring na terugkomst in Nederland. Daar zei de juffrouw zélf geregeld shit. Toen de ouders haar daarop aanspraken, antwoordde zij: dan zeg ik voortaan wel Scheisse!

„Tientallen lezers reageerden op mijn oproep om hun mondspoelervaringen te delen. Er zaten onthutsende ervaringen tussen. Ervaringen die ons een beeld geven van een ander Nederland – een land waarin meesters en juffen kinderen nog over de knie namen, met een liniaal op de vingers tikten of boven op de kast zetten als zij iets stouts hadden gedaan. Of als zij iets ongeoorloofds hadden gezegd. Zoals poep bijvoorbeeld.”

Lees meer over mondspoelingen op nrc.nl/woordhoek