IJslandse kroon in één dag 7 pct omlaag

De IJslandse kroon (ISK) daalde gisteren 6,97 procent ten opzichte van de euro als gevolg van de crisis op de financiële markten. Een kroon was gisteren aan het eind van de handelsdag in Reykjavik 0,0084 euro waard tegen circa 0,0100 begin maart, een verlies van 16 procent in nog geen drie weken.

De index op de aandelenbeurs in Reykjavik daalde met 4 procent. Grootste verliezer was investeringsmaatschappij FL Group, die 10,4 procent verloor. Sinds begin januari verloor FL Group 50,7 procent van zijn beurswaarde. Ook fondsen als Exista en de voormalige spaarbank Spron verloren sinds de jaarwisseling circa 48 procent van hun waarde.

Hoewel IJsland de hoogste basisrente – 13,75 procent – van de geïndustrialiseerde landen heeft, is volgens analisten gebrek aan vertrouwen en vermijding van risico’s de oorzaak van de vrije val van de kroon. IJsland heeft een grote buitenlandse schuld en een permanent tekort op de betalingsbalans. IJslandse banken als Kaupthing moeten aanmerkelijk meer betalen voor kredieten dan voorheen.

De centrale bank houdt de rente hoog om de inflatie – nu 8 procent – te bestrijden. Maar dure euro’s en ponden maken de import duurder, waardoor de inflatie juist wordt aangewakkerd. Ook andere landen met hoge rentes als Turkije en Nieuw-Zeeland zagen de waarde van hun munt gisteren dalen.

    • Jan Gerritsen