Hsl-zuid binnen enkele weken in gebruik

De spoorverbinding hogesnelheidslijn-zuid wordt „binnen een paar weken” in gebruik genomen. Dat heeft minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) gisteren bekendgemaakt op een congres in Amsterdam. In eerste instantie komt er een „experimentele dienst”, die „na de zomer” wordt vervangen door een uurdienst tussen Amsterdam en Rotterdam. De hsl zou op 1 april 2007 worden geopend, maar problemen met het baanbeveiligingssysteem ERTMS leidden keer op keer tot uitstel. „Het heeft veel langer geduurd dan de bedoeling was, maar het einde is nu in zicht”, aldus Eurlings. Testen op de hogesnelheidslijn met treinen van Bombardier, voorzien van ERTMS, verlopen voorspoedig, zei hij. Ook NS Hispeed, het bedrijf dat de exploitatie van de lijn is gegund, gaat ervan uit dat de eerste treinen over enkele maanden rijden.

De gehuurde Bombardier-treinen halen 160 kilometer per uur. Dat is veel lager dan de geplande 250 kilometer per uur voor de treinen die zijn besteld bij het Italiaanse bedrijf Ansaldobreda. Levering van deze treinen is eveneens vertraagd. „Maar door de kortere afstand tussen Amsterdam en Rotterdam over de hsl-zuid en door de hogere snelheid zijn reizigers komende zomer al aanzienlijk eerder op de plaats van hun bestemming dan nu”, zei Michiel van Roozendaal van NS Hispeed. Hij verwacht dat de treinen van Ansaldobreda, bestemd voor binnenlands verkeer, en de Thalys-treinen, die naar Parijs gaan rijden, pas „ver in 2009” beschikbaar zullen zijn.