Gezocht: betere wereld

Samantha Power schreef ‘met zwierige pen’ Chasing the Flame (Penguin, €28) over de vermoorde VN-diplomaat Vieirra de Mello, schrijft Linda Polman.

‘Samantha Powers eerste boek, het internationaal geprezen A Problem from Hell, ging over hoe de Amerikaanse politiek in de afgelopen eeuw reageerde op genocides. Voornamelijk niet, was haar conclusie. De vlam in de titel van haar tweede boek is die van het ideaal van de betere wereld waar Vieirra de Mello in opdracht van zijn werkgever, de VN, achteraan joeg. In vier jaar sprak Power met ruim 400 mensen die de man kenden, of de VN-missies waarin hij vanaf 1969 diende. Dankzij de vele anekdotes die de geïnterviewden met haar deelden, heeft Power het taaiere historische archiefmateriaal waaruit ze putte aardig weten te verlevendigen.

Het boek volgt Vieirra de Mello in zijn 35 jaar durende loopbaan van de ene humanitaire hotspot waarheen de VN hem als onderhandelaar of waarnemer afvaardigde, naar de volgende. Naar Libanon in de jaren tachtig, de oorlog op de Balkan, de eerste nation-building-experimenten van de VN in Kosovo en Oost-Timor rond de millenniumwisseling en het begin van de oorlog in Irak in 2003.’