Frans verzoek om euthanasie afgewezen

In Frankrijk is de discussie over euthanasie aangewakkerd door een gerechtelijke uitspraak die een ongeneeslijk zieke vrouw verbiedt om een einde te laten maken aan haar leven.

Chantal Sebire (52), een voormalige lerares met drie kinderen, had de rechtbank in Dijon gevraagd om toestemming te geven aan een arts om haar een dodelijke dosis medicijnen toe te dienen. Sebire lijdt onder een esthesioneuroblastoom, een zeer zeldzame tumor in de neusholte die haar gezicht heeft mismaakt en haar reuk- en zichtsvermogen heeft aangetast.

De rechter oordeelde gisteren dat, hoewel de situatie van Sebire „medeleven verdient”, de Franse wetgeving het niet toestaat om aan het verzoek tegemoet te komen. Franse artsen mogen sinds 2005 ernstig zieken een pijnverzachtende behandeling geven. Het actief ingrijpen om een leven te beëindigen is echter verboden. Volgens deskundigen kan een patiënt onder deze wetgeving wel met medicijnen in coma worden gebracht, waarna hij sterft aan water- en voedselgebrek. Sebire heeft deze optie van de hand gewezen als „onwaardig”.

Sebire gaat niet in beroep tegen de uitspraak. Zij zegt te zullen uitwijken naar Zwitserland, België of Nederland, waar euthanasie in de praktijk wel is toegestaan.

De zaak-Sebire heeft in Frankrijk geleid tot een hernieuwde, in de media breed uitgemeten discussie over euthanasie. Sebire deed vorige maand op de Franse televisie een emotioneel beroep op president Sarkozy, om mee te werken aan een oplossing voor haar situatie. Sarkozy heeft Sebire aangeboden om een panel van gespecialiseerde artsen naar haar situatie te laten kijken – een aanbod dat Sebire heeft afgewezen.

Minister van Gezondheid Roselyne Bachelot en premier Fillon hebben zich in een reactie uitgesproken tegen euthanasie.