Film van de dag

Scène uit Anna and the King (Andy Tennant, 1999, VS), de meest feministische versie van het klassieke verhaal. scene uit de film Anna and the King (1999) FOTO: Twentieth Century Fox
Scène uit Anna and the King (Andy Tennant, 1999, VS), de meest feministische versie van het klassieke verhaal. scene uit de film Anna and the King (1999) FOTO: Twentieth Century Fox 20th Century Fox

Anna and the King. De Britse Anna Leonowens leefde van 1834 tot 1915. Ze diende – naar eigen zeggen – aan het hof van koning Mongkut van Siam (Thailand) en onderwees zijn kinderen aan het hof. Leonowens schreef er twee boeken over die vrij kritisch waren over de gang van zaken aan het hof. Een visie die tot op de dag van vandaag wordt betwist door Thailand. Leonowens werd wereldberoemd toen haar memoires in 1944 werden bewerkt door schrijfster Margaret Landon en verfilmd als Anna and the King of Siam (1946). Landons boek vormde weer de basis voor de bekende musical van Rodgers & Hammerstein, The King and I, die werd verfilmd met Yul Brynner en Deborah Kerr als gouvernante. Vanavond is de meest feministische versie van het verhaal, te zien met Jodie Foster in de rol van Anna. (Andy Tennant, 1999, VS), RTL8, 20.30-23.10u.

André Waardenburg