Europese standaard ter bevordering mobiele tv

De Europese Commissie heeft gisteren besloten de Digital Video Broadcasting Handheld-norm (DVB-H) toe te voegen aan de lijst van normen van de Europese Unie. Zo wil het dagelijks bestuur van de Unie de interne markt voor mobiele tv in Europa aanmoedigen.

De keuze van de Commissie is gevallen op DVB-H van onder meer Nokia, omdat die al het meest voorkomt in EU-lande. Deze techniek maakt mogelijk dat mensen onderweg tv kunnen kijken. Mobiele tv kan tegen 2011 een markt van 20 miljard euro bedragen en wereldwijd 500 miljoen klanten bereiken.

Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) verklaarde dat het besluit is genomen na overleg met de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Door de invoering van DVB-H in de hele EU ontstaat voor de exploitanten en de industrie de nodige marktomvang om op grote schaal mobiele-tv-diensten aan te bieden in de EU. Een gemeenschappelijke Europese norm zal ook de consumenten ten goede komen, verwacht de Commissie, omdat die dan op elk moment en overal in Europa tv kunnen kijken via hun eigen telefoons of mobiele telefoons. De Olympische Spelen in Peking en het Europees kampioenschap voetbal kunnen gsm-tv al een flinke opmars bezorgen, vermoedt de Europese Commissie.

De Nederlandse regering verzette zich vorig jaar tegen een verplichte standaard voor mobiele televisie. Nederland en Duitsland vinden dat de markt zelf de standaard moet vaststellen. Alternatief is onder meer UMTS: de techniek waarvoor bedrijven ooit miljarden euro’s betaalden om een frequentie te verwerven. Compromis was uiteindelijk dat Brussel geen verplichte, maar een voorkeurstechniek vaststelde. EU-landen kunnen eventueel afwijken, aldus een woordvoerder van commissaris Reding. DVB-H is de meest gebruikte norm voor mobiele tv in de EU. In zestien landen bevindt DVB-H zich momenteel in de fase tussen tests en commerciële lancering.