Dalai Lama wil aftreden bij meer geweld

De persconferentie waarop de Chinese premier Wen Jiabao felle kritiek op de Dalai Lama uitte was gisteren te volgen op een groot beeldscherm op een winkelcentrum in Peking. Foto AP Chinese Premier Wen Jiabao's press conference is telecasted live on a mall screen during a day of severe air pollution in Beijing, Tuesday, March 18, 2008. Wen said Tuesday protesters in Tibet are intent on undermining the Beijing Summer Olympics.(AP Photo/Ng Han Guan) Associated Press

De Dalai Lama zal aftreden als de situatie in Tibet uit de hand loopt. Dat heeft hij vandaag op een persconferentie in zijn ballingsoord Dharamsala in India gezegd. „Aftreden zal dan mijn enige optie zijn”, zei hij, zonder te specificeren wanneer de grens bereikt zou zijn.

De Dalai Lama reageerde op aantijgingen van de Chinese premier Wen Jiabao, gisteren bij de sluiting van het Chinese Volkscongres in Peking. Die legde de verantwoordelijkheid voor het geweld in Tibet bij de Tibetaanse leider. „Er is meer dan genoeg materiaal om te bewijzen dat dit incident is georganiseerd, beraamd, uitgedacht en aangewakkerd door de Dalai-kliek”, zoals hij de Tibetaanse regering in ballingschap noemt. Volgens Wen is wederom aangetoond dat „de beweringen van de Dalai-kliek dat zij geen onafhankelijkheid maar vreedzame dialoog nastreven, niets dan leugens zijn.” Wen benadrukte dat Peking alleen in dialoog zal gaan met de Dalai Lama als die „bereid is zijn voorstel van zogeheten Tibetaanse onafhankelijkheid op te geven”.Wen kritiseerde ook de opmerking van de Dalai Lama dat China bezig is „culturele genocide” te plegen.

Om middernacht verstreek het ultimatum dat de Chinese autoriteiten aan Tibetaanse demonstranten had gegeven om zichzelf aan te geven. Het is onbekend wat er daarna is gebeurd. Het doorgaans goed geïnformeerde, door het Amerikaanse Congres gefinancierde Radio Free Asia meldde dat ordetroepen zijn begonnen met huiszoekingen en het verrichten van honderden arrestaties. De politie in Lhasa deed geen mededelingen. Wel zei Champa Phuntsok, de door Peking benoemde gouverneur van Tibet, dat het dodental van de onlusten was gestegen tot zestien en dat er tientallen gewonden waren. De Tibetaanse regering in Dharamsala maakte vandaag melding van 99 doden. (AP, Reuters, AFP)

Dalai Lama: pagina 4