Dag Holland Opkoop Centre

Kunnen ze toch beter in Londen blijven. De bazen van de opkoopfondsen die in de afgelopen jaren in Nederland veel geld verdienden aan hun investeringen in bijvoorbeeld Wavin en PCM, en dat verder zullen doen met Stork, AVR en Maxeda (voorheen Vendex KBB).

In zijn voorstellen om al te riante topbeloningen aan te pakken, heeft minister van Financiën Wouter Bos ook een plekje ingeruimd voor de bazen van private-equityhuizen. Vreemd is dat niet, vergeleken met hun inkomen zijn bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen vaak krabbelaars.

Probleem is dat de managers van firma’s als KKR, CVC of Apax niet in Amsterdam wonen, maar in Londen. Nu hadden vorig jaar ook de Britten genoeg van het extravagante binnenlopen van de buyout bosses. In Groot-Brittannië was er veel kritiek op de belastingvrijstelling die zij als investeerder hadden op een deel van hun winst, waardoor ze maar 10 procent belasting betaalden. Vorig najaar stelde de Britse minister Alistair Darling voor ze voor 18 procent van hun vermogenswinst aan te gaan slaan. De opkoopbazen halen het overgrote deel van hun inkomen niet uit salaris en bonussen, maar uit een percentage op de winst op hun investeringen. En het akelige is dat ze het gros van die investeringen doen met geld dat ze lenen van anderen. Het stukje winst dat ze zelf opstrijken wordt carried interest genoemd.

De plannen van Darling zijn verwaterd. De vrees groeide dat de investeringshuizen Londen uitgejaagd zouden worden. De bazen die er misschien wel een huis hebben maar officieel domicilie hebben gekozen in belastingparadijzen als Zwitserland, Luxemburg, Dubai of Shanghai, hoeven deze belasting nu ook al niet meer te betalen. Tenzij ze dit verworven kapitaal alsnog het Verenigd Koninkrijk binnenhalen. Groot-Brittannië zou zich uit de markt prijzen als land om in te investeren.

En dan is die 18 procent nog altijd minder dan de 25 procent aan inkomstenbelasting die Bos voorstelt. Dat roept de vraag op of de Londense bazen hier inkomstenbelasting moeten gaan betalen, wat lastig te regelen is en investeringen ook hier zal ontmoedigen. Of ze ontspringen de dans.

En dan worden met de nieuwe maatregel alleen managers aangepakt achter ouderwetse participatiemaatschappijen als NPM of Gilde, die bedrijven kopen en verkopen als Hak, Peijnenburg, Bakker Bart of De Boer Tenten. Die hun bezittingen meestal niet leegzuigen, maar er zo keurig mee omgaan als beschreven in het door Bos vorig jaar zelf gelaste onderzoek naar private equity.

De echte grootverdieners aanpakken is lastig. Wat leuk klinkt voor de bühne, is dat lang niet altijd in werkelijkheid.

Daan van Lent

    • Daan van Lent