China gevraagd om terughoudendheid

Ongeveer 1.500 Tibetaanse ballingen demonstreerden vrijdag in Dharamsala tegen het geweld in Tibet. Vandaag werd een nog grotere demonstratie verwacht. Foto AP Exile Tibetans carry a portrait of the Dalai Lama at a candlelit vigil attended by more than 1500 people in Dharmsala, India, Friday, March 14, 2008. In a statement issued Friday the Dalai Lama called these protests 'a manifestation of the deep-rooted resentment of the Tibetan people under the present governance.' (AP Photo/Ashwini Bhatia) Associated Press

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft gisteren, in een eerste uitlating over de onrust in Tibet, gezegd „in toenemende mate bezorgd” te zijn over het geweld. Hij riep de Chinese autoriteiten op zich terughoudend op te stellen. Alle partijen, zei hij, moeten afzien van het gebruik van geweld en confrontaties vermijden.

De Veiligheidsraad van de VN heeft zich nog niet met de kwestie-Tibet beziggehouden; diplomaten in New York achten het onwaarschijnlijk dat de raad tot een uitspraak komt. De raad zou bezorgd zijn dat China – lid van de raad, met vetorecht – zich geprovoceerd zal voelen.

De internationale gemeenschap heeft gisteren maar op beperkte schaal kritiek geuit op China. „Iedereen is erg bezorgd over het geweld. De Chinezen moeten terughoudend optreden”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan boord van het vliegtuig dat haar naar Moskou bracht. „We hebben er bij de Chinezen jarenlang op aangedrongen dat ze een manier vinden om met de Dalai Lama te praten, als een man met autoriteit, en geen separatist, en om hem ertoe te bewegen zijn morele gewicht te gebruiken voor een betere oplossing van de kwestie-Tibet.” De Amerikaanse regering uitte zich gisteren ook bezorgd over berichten dat China buitenlandse journalisten in Tibet heeft opgedragen dat gebied te verlaten.

De EU riep gisteren eveneens zowel de Chinese autoriteiten als Tibetaanse betogers op geen geweld te gebruiken.

Rusland koos gisteren onomwonden de kant van de Chinese regering. „We spreken de hoop uit dat de autoriteiten van de Volksrepubliek alle maatregelen nemen om de onwettige acties in te perken en de spoedige normalisatie van de situatie te verzekeren”, aldus een verklaring in Moskou.

In Peking hielden gisteren ongeveer veertig studenten een wake voor de slachtoffers. Dat protest werd vreedzaam opgebroken. In München werden gisteren 26 Tibetanen gearresteerd die het Chinese consulaat wilden binnendringen. Bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York werden 21 arrestaties verricht, in de Nepalese hoofdstad Kathmandu 59. Ook waren er demonstraties in Londen, Sydney en Barcelona. (AP, Reuters, AFP)