Angst op vliegveld

Angst voor terreur heeft gisteravond geleid tot het uitvallen van een vlucht van Kopenhagen naar Amsterdam. Bij het instappen van het vliegtuig van de Scandinavische maatschappij SAS raakte een Nederlandse passagier in paniek door vermeend verdacht gedrag van een groep van vijf Irakezen. Drie van hen gingen naar het toilet bij de gate en droegen tassen bij zich. Toen ze weer naar buiten kwamen, meende de Nederlander dat twee Irakezen hun tassen hadden verwisseld, zo verklaarde de politie van Kopenhagen.

De passagier sloeg alarm bij het vliegpersoneel en weigerde in te stappen. De piloot van het vliegtuig waarschuwde vervolgens de politie, die het toestel met speurhonden doorzocht en de Irakezen en alle andere passagiers ondervroeg. „Uit het onderzoek bleek dat ze hun tassen helemaal niet verwisseld hadden. Het was een vergissing”, aldus Carsten Holder van de Deense politie. „Het is goed dat passagiers letten op veiligheid. Ik neem hem niet kwalijk dat hij zich vergist heeft.”

Het onderzoek nam meerdere uren in beslag, waardoor SAS besloot de vlucht te annuleren. De Nederlander heeft vanochtend een andere vlucht naar Amsterdam genomen en ook de Irakezen zijn inmiddels naar huis gereisd. Ze zijn allen werkzaam voor een Iraakse luchtvaartmaatschappij en hadden een cursus gevolgd in Helsinki.