AEX keldert, Greenspan somber

De Amsterdamse AEX-beursindex is gisteren met bijna 4 procent gekelderd door de onrust rond de Amerikaanse zakenbank Bear Sterns en de sombere geluiden over de Amerikaanse economie. Ook elders in Europa daalden de beurzen met ongeveer 4 procent. In de Verenigde Staten zelf sloot de belangrijkste index, de Dow Jones, uiteindelijk een fractie hoger nadat de centrale bank, de FED, de kredietmogelijkheden voor banken fors had verruimd en de rente had verlaagd.

Europese beleggers reageerden op het omvallen van de zakenbank Bear Sterns. Die bank is een van de vijf grote namen op Wall Street, maar moest vrijdag al gered worden met een noodkrediet en werd zondagnacht zelfs volledig overgenomen door concurrent JP Morgan Chase. De zakenbank heeft al maanden last van de kredietcrisis en kwam in acute problemen doordat investeerders hun geld terugtrokken. Vorig jaar was de bank nog zo’n 20 miljard euro waard, afgelopen vrijdag was de beurswaarde 3 miljard euro, zondag werd de overnamesom bepaald op 150 miljoen euro. Mogelijk verliest de helft van de 14.000 medewerkers van de bank zijn baan. Een andere grote zakenbank, Lehman Brothers, verloor gisteren 20 procent van zijn beurswaarde, na geruchten over problemen.

De invloedrijke oud-bankier Alan Greenspan waarschuwde gisteren in een ingezonden stuk in de Financial Times dat de huidige crisis mogelijk de ergste financiële crisis is sinds de Tweede Wereldoorlog. En de crisis zal pas eindigen, zo verwacht hij, als de daling van de huizenprijzen in de Verenigde Staten weer tot stilstand is gekomen – en daarmee ook de onzekerheid over de waarde van de financiële producten (zoals hypotheken) die gerelateerd zijn aan huizenprijzen. Hij wijst erop dat er nu in de VS 800.000 gezinshuizen leeg staan.

In Nederland, zo stellen deskundigen, is de kans heel klein dat er banken in acute problemen komen door de kredietcrisis.

Lees meer over de redding van Bear Sterns op pagina 13

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Amerikaanse zakenbank

In het bericht AEX keldert, Greenspan somber (dinsdag 18 maart, pagina 3) wordt de Amerikaanse zakenbank ‘Bear Sterns ’ genoemd. Dat moet zijn Bear Stearns.