2 x Paaslunch

We koken met eieren deze week. Gisteren twee ideeën voor het paasontbijt, vandaag twee voor de paaslunch.

Roerei, groene asperges, gerookte zalm en tuinkers op toast, voor 4 personen:

1 bos groene asperges

8 sneetjes wit brood

6 eieren

3 eetlepels slagroom

50 g roomboter

150 g gerookte (wilde) zalm

1 bakje tuinkers

Breng in een grote pan een laagje water aan de kook. Breek ongeveer twee centimeter van de onderkant van de asperges af. Was ze en leg ze in een stoommandje of vergiet. Hang de asperges boven het kokende water, dek af met een deksel en stoom de groente in ongeveer 8 minuten beetgaar. Rooster het brood in een broodrooster en houd de toast warm tussen een servet. Klop de eieren rustig los met de slagroom en zout en versgemalen peper naar smaak. Smelt tweederde van de boter in een kleine pan met dikke bodem op laag vuur. Schenk het losgeklopte ei erbij. Laat het ei langzaam stollen terwijl je voortdurend maar rustig roert met een houten lepel. Haal de pan van het vuur zodra het roerei lobbig wordt. Roer er de rest van de boter en de bieslook door. Verdeel de gerookte zalm, de asperges en het roerei over vier borden. Knip er tuinkers over en geef er de warme toast bij.

Spinaziesalade met avocado, radijs, kiemen, hazelnoten en een zachtgekookt eitje, voor 4 personen:

60 g hazelnoten

250 g jonge spinazie

1 bos radijs

4 eieren

2 rijpe avocado’s

een bosje kervel

1 klein sjalotje, gepeld

1 eetlepel dragon- of wittewijnazijn

1 theelepel dijonmosterd

1 eetlepel hazelnootolie, plus 3 eetlepels olijfolie (of 4 eetlepels olijfolie)

1 bakje (radijs- of andere) kiemen

Verhit een koekenpan en rooster hierin de hazelnoten tot ze beginnen te kleuren. Strooi ze uit over een snijplank en hak ze grof. Was de spinazieblaadjes grondig en slinger ze goed droog. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in kwarten. Kook de eieren in ongeveer vier minuten zacht. Laat ze schrikken en halveer ze. Schil de avocado’s en snijd ze overdwars in plakjes. Pluk de blaadjes van het bosje kervel. Snijd het sjalotje doormidden of in kwarten en pers ze in een knoflookpers uit boven een kommetje. Voeg azijn, mosterd en zout en versgemalen peper naar smaak toe en klop lepel voor lepel de olijfolie erdoor. Hussel de kervel en spinazie door elkaar. Meng er de helft van de dressing door en verdeel het groen over vier borden. Verdeel er de kiemen, radijs en avocado over en leg de gehalveerde eieren op de salade. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met hazelnoten. Lekker met warm stokbrood.

Heb jij lekkere eierrecepten voor het paasdiner, de paasborrel of een mooie paastaart? Stuur ze naar www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil