Wen herkozen als premier

In de schaduw van de rellen in Tibet is premier Wen Jiabao gisteren, op de laatste dag van de zitting van het jaarlijkse Nationale Volkscongres, China’s niet-democratisch gekozen parlement, voor vijf jaar herkozen. Wen was de enige kandidaat voor de functie. Eenentwintig van de 2.926 afgevaardigden stemden tegen, twaalf brachten geen stem uit.

Donderdag was Hu Jintao al herkozen als president van China en voorzitter van de militaire commissie; hij kreeg 99,7 procent van de stemmen. Tijdens het vijfjaarlijkse partijcongres in oktober was Hu al herkozen als voorzitter van de communistische partij.

De zaterdag benoemde vicepresident Xi Jinping werd gisteren niet gekozen tot vicevoorzitter van de militaire commissie; geheel tegen de verwachting in ging deze functie naar de generaals Xu Caihou en Guo Boxiang. Xi is de ‘coming man’ die naar verluidt over vijf jaar het presidentschap van Hu Jintao zal overnemen .

Wen en Hu lagen op het congres onder vuur wegens de huidige onrust in Tibet. Hu Jintao was ten tijde van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 partijsecretaris in Tibet waar hij het overigens maar kort uithield omdat hij niet kon wennen aan de ijle lucht. Toch drukte hij zijn stempel op het beleid toen hij bij anti-Chinese rellen in 1987 honderden monniken liet opsluiten.

Hu was in Tibet aangesteld na een periode van versoepeling waarin toenmalig partijleider Hu Yaobang de Tibetanen meer ruimte had gegeven voor hun eigen cultuur na de gruwelen van de Culturele Revolutie. Hu zag zich daarna gedwongen tot harde maatregelen om China’s macht te handhaven.