Wees voorbereid op watertekort

Volgens het CBS zit Nederland gemiddeld een half uur per jaar zonder stroom. Nog zeldzamer zit Nederland zonder water. Met een leveringsgetrouwheid van bijna 100 procent behoort Nederland tot de absolute wereldtop. Maar een zeldzame storing kan juist daarom dubbelhard aankomen.

Afgelopen maandag was het zover. Door een breuk in de waterleiding zat men in Groningen en omstreken - circa 200.000 menen - bijna tien uur zonder water. Had het watertekort langer geduurd dan zouden de wc`s gaan stinken, worden gebouwen gedwongen te sluiten en wordt het openbaar leven ontregeld.

Nederland is dit soort storingen niet meer gewend. Een draaiboek voor brand is nog wel aanwezig, maar een plan voor het omgaan met een stroomstoring of watertekort behoort niet tot het rampinstrumentarium. Grote instellingen zouden hier beter op voorbereid moeten zijn.

Albert-Jan Shi