Verplicht praten met Bakker

Sinds de coalitie in december vastliep op het ontslagrecht, is van de commissie-Bakker nog niets vernomen. De commissie van wijze mannen en één vrouw houdt zich muisstil tot ze met het advies over de arbeidsmarkt - vóór 1 juni - naar buiten komt. Ook politici van de coalitiepartijen moeten radiostilte betrachten.

Maar afgelopen week lukte het de oppositie het kabinet opnieuw zout in de wonden te wrijven. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA), de `rode ondernemer` van het kabinet, wordt erop uit gestuurd. Naar Peter Bakker. Bakker is bestuursvoorzitter van TNT Post, de vroegere PTT, en verantwoordelijk voor de sluiting van de laatste 250 postkantoren. De SP vindt Bakker bij voorbaat de verkeerde man is om een commissie over arbeidsparticipatie te leiden, omdat hij zelf ”duizenden werknemers ontslaat” en postbodes ”op stukloon” laat werken.

De SP acht het ”een afgang dat Nederland straks het eerste en enige land ter wereld zal zijn waarin geen postkantoor te vinden is”, aldus Kamerlid Arda Gerkens. Sinds de privatisering van TNT was het bedrijf volgens haar ”gericht op winstmaximalisatie” en ”holde de dienstverlening achteruit”. De staatssecretaris kon praten als Brugman over alle publieksvriendelijke diensten die TNT in de toekomst zegt te zullen verlenen, maar Gerkens kreeg steun van een Kamermeerderheid. Ineke van Gent (GroenLinks) sprak van een ”ereschuld”. ”... Tjezus”, reageerde Heemskerk toen de SP ook nog met een motie kwam. Er zit niets anders op. Hij moet praten met Bakker.