Tibet en Taiwan

De Olympische vlam moet binnen een maand branden op de Mount Everest maar een probleemloos verloop van die ceremoniële gebeurtenis is nu al uitgesloten. Onlusten in Tibet? ,,Er is een handvol doden gevallen maar de situatie is alweer onder controle”. Dit is ongeveer de reactie van de doorsnee Chinees op de straat die het nieuws

labrang_protest_2008_1.jpg

De Olympische vlam moet binnen een maand branden op de Mount Everest maar een probleemloos verloop van die ceremoniële gebeurtenis is nu al uitgesloten.

Onlusten in Tibet? ,,Er is een handvol doden gevallen maar de situatie is alweer onder controle”. Dit is ongeveer de reactie van de doorsnee Chinees op de straat die het nieuws via de Staatskrant ‘China Daily’ of summier via het staatspersbureau ‘Nieuw China’ heeft vernomen.

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei tijdens een persconferentie op 13 maart dat een kleine groep monniken problemen veroorzaken en onder aanvoering van de Daila Lama kliek hun zaak gebruiken om het Olympische feestje te verstoren.

Hij benadrukte dat Tibet voor 1949 gebukt ging onder een tiranniek feodaal systeem waar horigen en lijfeigenen op wrede wijze werden uitgebuit. Dankzij de Chinezen maakt Tibet sinds 1949 een enorme ontwikkeling door en niemand kan of mag die vooruitgang een halt toe roepen aldus de woordvoerder.

Hoe anders wordt gereageerd op het nieuws in Taiwan het eiland dat momenteel in de ban is van de presidentsverkiezingen en vorig jaar weigerde de vlam over Taiwanees grondgebied te laten passeren.

De ‘Taipei Times’ reageerde als volgt op het geweld in Lhasa:

‘Onderhandelen over een oplossing met de Tibetaanse leiders in ballingschap en de religieuze voormannen in Tibet, blijft ondenkbaar. Dat zou een totale omwenteling van het Chinese beleid betekenen, de stabiliteit in andere delen van het land op het spel zetten en zelfs de positie van de communistische partij in gevaar kunnen brengen. Wat China ook onderneemt, in Tibet heeft het al verloren. Het zorgvuldig door China geconserveerde beeld van Tibet is voor het oog van de wereld als een leugen ontmaskerd. De geest is uit de fles: het debacle van de Chinese Olympische Spelen is begonnen’.

In de schaduw van de gebeurtenissen in Tibet staan deze week Ma Ying-jeou van de KMT en Frank Hsieh van de images-1_3.jpgDemocraten tegenover elkaar. Inzet; een toenadering of een confrontatie met de Volksrepubliek. Sinds de burgeroorlog van 1949 zijn China en Taiwan van elkaar gescheiden. Gisteren gingen honderdduizenden aanhangers van de DPP de straat op om te betogen voor zelfbeschikkingsrecht van Taiwan.

De Volksrepubliek heeft altijd gezegd militair te zullen ingrijpen wanneer Taiwan de onafhankelijkheid uitroept.In 2005 nam China zelfs een anti-afscheidingswet op in de grondwet.De begin dit jaar afgetreden Taiwanese president Chen Shui-bian deed er alles aan om Taiwan als apart land te afficheren en maakte er geen geheim van dat hij aanstuurde op formele onafhankelijkheid.

Zijn opvolger Ma is veel milder maar staat met zijn partij nog altijd voor een streven naar soevereiniteit.
De DPP wil met een referendum op 22 maart toetsen of Taiwan nog altijd moet streven naar lidmaatschap van de VN.
De KMT van Ma vindt dat bijvoorbaat een zinloos streven en wil slechts onderzoeken of dat onder de naam Taiwan zou moeten gebeuren, of onder de naam Republiek China.

Ma is dus voor een vreedzame verstandhouding met China en aangezien de kans groot is dat zijn KMT een verkiezingsoverwinning zal boeken, zullen de verhoudingen tussen China en Taiwan hoogstwaarschijnlijk niet op scherp komen te staan.

    • Bettine Vriesekoop