Ter Horst wil inzicht financiën Verdonk

Rotterdam. Politieke bewegingen zoals de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en Trots op Nederland van Rita Verdonk moeten inzicht geven in hun financiën. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) onderzoekt of de wettelijke verplichting die nu alleen voor politieke partijen geldt, ook kan worden opgelegd aan politieke bewegingen en groeperingen die in de Tweede Kamer zitten. Dat heeft een woordvoerder van de minister bekend gemaakt naar aanleiding van een publicatie in de GPD-kranten. Als het om financiële transparantie gaat, moeten ”dezelfde spelregels” gelden, aldus Ter Horst. Ze wil nog dit jaar een wetsvoorstel van die strekking over de financiering van politieke partijen naar de Tweede Kamer sturen. De `Stichting Vrienden van Rita Verdonk` zamelt geld in voor de politieke beweging Trots op Nederland. Verdonk hoeft de donaties niet openbaar te maken. Datzelfde geldt voor PVV-leider Wilders, die een soortgelijke constructie hanteert.