Televisie Voorkeur

Een half miljoen mensen maakt in Groot-Brittannië jaarlijks gebruik van slaap- of hypnotherapie in plaats van een andere vorm van verdoving bij operaties en pijnlijke behandelingen. Hypnotherapie zou ook een oplossing bieden bij stoppen met roken, het overwinnen van fobieën en allergieën. Maar worden die claims wel waargemaakt en helpt het echt? Dat is het eerste onderwerp in een driedelige reportageserie over alternatieve therapieën. BBC 2, 22.00-23.00u.
Een half miljoen mensen maakt in Groot-Brittannië jaarlijks gebruik van slaap- of hypnotherapie in plaats van een andere vorm van verdoving bij operaties en pijnlijke behandelingen. Hypnotherapie zou ook een oplossing bieden bij stoppen met roken, het overwinnen van fobieën en allergieën. Maar worden die claims wel waargemaakt en helpt het echt? Dat is het eerste onderwerp in een driedelige reportageserie over alternatieve therapieën. BBC 2, 22.00-23.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Interview met Henk ‘Zwarte Cobra’ Rommy vanuit zijn gevangeniscel in New Jersey (VS). Rommy heeft twintig jaar gekregen voor het mogelijk ‘beramen van XTC-smokkel’. De Amerikaanse drugsinlichtingendienst DEA zou hem onwettig en met medeweten van Nederland in de val hebben gelokt. Een Amerikaanse jury bevond hem schuldig. Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Medici krijgen steeds meer klachten van mensen die de elektronische sigaret gebruiken. De grote hoeveelheden nicotine die door het apparaatje kunnen worden geïnhaleerd, zouden leiden tot hartkloppingen. Verder een portret van de omstreden 83-jarige joodse Nederlander Hajo Meijer. De Auschwitz-overlever is een uitgesproken tegenstander van de bezettingspolitiek van Israël in de Palestijnse gebieden. Oud-premier Van Agt valt hem bij. De Duitse publicist Henryk Broder noemt Van Agt daarom „een nette christelijke antisemiet”. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Reportage uit Iran waarin aan islamitische geestelijken en mensen op straat wordt gevraagd hoe zij over Wilders en zijn film denken. Daar blijken weinig zorgen over te bestaan. Verder een reportage over de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain en Nederlandse reacties op de crisis in Tibet. Ned. 2, 22.15-22.50u.

documentaire

Days that shook the world: Hitler’s diaries. Serie Britse documentaires. Op 23 april 1983 publiceerde de Britse krant The Sunday Times z’n grootste primeur ooit: de onbekende dagboeken van Adolf Hitler. De dagboeken bleken nep. Het papier waarop ze geschreven waren en de gebruikte inkt waren veel minder oud. België 2, 21.40-22.07u.

Tegenlicht: De verkoop van een oorlog. Een ‘deconstructie’ van de communicatiestrategieën die de Amerikanen hanteerden om de internationale gemeenschap te overtuigen van de noodzaak van de oorlog in Irak. Vanuit een veelal militair perspectief wordt tot in de kleinste details ingegaan op de innovatieve technieken die het Witte Huis heeft ingezet bij de vorming van de ‘coalitie van gewillige landen’. Zie pagina 18. Ned.2, 20.55-21.47u.

Ainsi soit-il. Belgische documentaire van Manu Bonmarriage. Jean, een pastoor in een godverlaten dorpje in de Ardennen, wordt verliefd op Micheline, één van zijn parochianen. Na een verborgen relatie van vijf jaar kiezen ze ervoor hun liefde openlijk te laten blijken en zich niet langer te verstoppen. Als Jean 71 jaar is, besluiten ze te trouwen. Het antwoord van de Kerk blijft niet uit: Jean mag niet langer pastoor blijven. België 2, 23.40-0.40u.

informatief

Kassa 2. Vandaag onder andere aandacht voor de vraag: hoe lang heb je de tijd om je ziektekostenrekening te declareren bij je verzekeraar? Wie te laat is, krijgt geen geld. Ook: Studio Sport gaat op zondag weer ouderwets kijken naar voetbal verzorgen. Ned.2, 19.20-19.50u.

Radar. Nederland heeft zo ongeveer het schoonste drinkwater van Europa. Maar als je het water door een vervuilde kraan laat lopen is het niet zo schoon meer als je denkt. Verder onderzoekt Radar wat er aan de hand is bij een bruidsmodezaak uit Zwolle. De kwaliteit van de bruidsjurken zou waardeloos zijn en de eigenaresse alles behalve klantvriendelijk. Ook: klachten over Nokia N73, een zogenoemde smartphone, die volgens gebruikers telkens uitvalt en zo traag is als een slak. Ned.1, 20.30-21.15u.

Oz and James’ big wine adventures. Informatieve roadmovie. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Samen reizen ze in een vintage Jaguar Coupé door Frankrijk op zoek naar de beste wijnen. Vanavond zoeken ze in het gebied van de Rhône. België 2, 21.10-21.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Theaterartiest Karin Bloemen vertelt over haar nieuwe show Overgang, Lies Beijerinck over didgeridoo en Andries Knevel wijst op zijn nieuwe tv-programma De Verandering, tien jaar later, over geloof dat wel of niet standhoudt in moeilijke tijden. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Lee Towers is eregast in de theatershow Hollywood in Concert van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Hij vertelt over de show en zijn carrière en hij zingt een liedje. Arabist Hans Jansen vertelt over zijn nieuwe boek waarin 250 vragen over de islam worden beantwoord. Ned.1, 23.00-23-55u.

cultuur

Op het nachtkastje. In het kader van de boekenweek zendt de VPRO elf korte auteursportretten uit. Vandaag: Bernlef, de man die ook het boekenweekgeschenk 2008, De Pianoman, schreef. Ned.2, 22.49-22.55u.

NPS Klassiek: Mozart – Gran Partita. Uitvoering van dit werk voor twee hobo’s, twee klarinetten, twee basethoorns, twee fagotten, vier hoorns en een contrabas. Door leden van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Ned.2, 23.45-0.35u.

Amusement

The grumpy guide to Class. Mopperende bekende Britten over de Engelse klassenmaatschappij. BBC 2, 23.00-23.30u.