‘Stiltes vallen, als ik denk dat het dan mooier wordt’

Singer/songwriter Arthur Adam maakte een cd bij het project ‘In A Cabin With’" van producent Maarten Besselink. Er komen ook de In A Cabin-feesten.

Maarten Besselink en Arthur Adam: „Tweede cd moest weidser klinken.” Foto Evelyne Jacq Maarten Besselink samen met singer/songwriter Arthur Adam ‘in a cabin’. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 16-02-2008 The Green Motel opname studio. Audio-engineer producer Maarten Besseling samen met multi-muzikant-songwriter Arthur Adam ten cate in de studio. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Als singer/songwriter Arthur Adam in de trein zit ontstaan de liedjes vanzelf. Terwijl het landschap voorbijschiet bedenkt hij arrangementen, tekst en akkoordwisselingen, en noteert ze in striptaal, met uitroeptekens waar het volume moet toenemen.

„Het is eigenlijk jammer dat ik mijn rijbewijs heb gehaald”, zegt Adam (26). Maar die auto gaf hem wel de mogelijkheid eind vorig jaar naar Zweden te rijden waar hij een tweede solo-cd zou maken. Die cd werd opgenomen door producer Maarten Besselink, voor het project ‘In A Cabin With’.

Maarten Besselink heeft een geluidsstudio in Utrecht en sinds een jaar trekt hij regelmatig met bevriende muzikanten naar afgelegen plekken in Frankrijk, België of Zweden om daar binnen een week een complete plaat op te nemen.

In een lunchroom in Amsterdam vertellen Adam en Besselink over hun samenwerking bij ‘In A Cabin With’. „Ik wilde muziek maken op ‘locatie’, waar je niet wordt afgeleid door de dagelijkse sleur en je niet op de klok hoeft te kijken”, zegt Besselink. „En je hebt als beperking alleen de apparatuur die in een auto past: een laptop om op te nemen, wat instrumenten en een paar microfoons.”

Arthur Adam was een van de eersten die met Maarten Besselink dit experiment deed. In een houten huisje in een glooiend Zweeds landschap deden ze zes dagen over zijn cd. „De omgeving kun je soms letterlijk horen”, zegt Adam. Besselink: „Het is de bedoeling dat de muziek wordt gemaakt met wat er op dat moment voorhanden is. We voegen achteraf niets toe.” Besselinks inbreng was, behalve het opnemen, dat hij met digitale middelen de percussie maakte. „Ik kan Maarten dingen vragen als: ik wil het geluid van een heipaal die je door de telefoon hoort, maar dan heel hard. Dan zorgt hij dat het zo klinkt”, zegt Adam.

Het leven van Arthur Adam is gevuld met muziek. Hij speelt onder zijn eigen naam, is zanger/gitarist van de band The New, en speelt bas en gitaar in de band van Joep Pelt. Voor The New maakt hij felle liedjes met ruige instrumentaties, die drijven op ‘energie’, zoals hij zegt.

Als solo-artiest Arthur Adam maakt hij nummers die het moeten hebben van hun spanning. Op de nieuwe cd klinken de liedjes ijl en sober, met Adams dromerige stem als leidraad. Toen Adam met Maarten Besselink naar Zweden ging, had hij tevoren bedacht dat deze tweede solo-cd ‘weidser’ moest klinken dan zijn vorige solo-cd.

„De nummers probeer ik nu ruimte te geven. Ik laat de gitaarakkoorden lang liggen; het moet het effect hebben alsof je wereld langzaam ‘volstroomt’ met die klanken. Dat is het mooiste esthetische effect dat ik kan bereiken, dat ik de luisteraar kan onderdompelen in mijn wereld. Daarvoor moet de muziek weids zijn. Ik laat stiltes vallen als ik denk dat het daardoor mooier wordt.” Dat lukt hem beter dan vroeger, zegt hij. „Ik voel me nu veilig in mijn muziek.”

Maarten Besselink wil zes keer per jaar een In A Cabin With-cd maken. Binnen een maand nadat de opnamen gemaakt zijn, kunnen de liedjes vanaf zijn website gratis worden gedownload. Een maand later zijn ze ook als cd in de winkel verkrijgbaar. De cd’s van Arthur Adam en die van Neonbelle, een trio rond zangeres Pien Feith dat in een Belgische hut prachtige opnamen maakte, lopen zo goed dat hij al uit de kosten is, aldus Besselink.

Hij is handig in het bedenken van manieren om mensen naar zijn site te lokken. Zo is er eind maart een In A Cabin-feest in popzaal Ekko, in Utrecht. Bezoekers krijgen een gratis cd. De cd heeft een mooi hoesje, maar het schijfje zelf is leeg. Voor de bijbehorende klanken moet de geïnteresseerde naar de Cabin-site, waar hij de muziek kan downloaden en vervolgens branden op het cd’tje. „Zo zijn we helemaal interactief”, zegt Besselink.

De cd van Arthur Adam is verschenen bij In A Cabin With. In The Cabin-feest in Ekko: 22/3 met optredens van Neonbelle, Arthur Adam, Chop Wood (de zanger van Coparck).

    • Door
    • Hester Carvalho