St. Patricks Champ

750 g aardappels (bloemige soort)1 bosje lenteuitjes2 eetl. fijngehakte platte peterselie250 g gekookte mosselen6 ansjovisfilets (uit blik)20 g boter30 g gesmolten boterscheut warme melkzout en versgemalen peper

Vandaag ter gelegenheid van Saint Patricks day - Lé Phéile Pádraig - dat in Ierland wordt gevierd een toepasselijk recept. De echte naam van deze in Wales geboren heilige Patricius luidde Maewyn Succat. Hij werd in de vijfde eeuw geboren en toen hij zestien jaar oud was als slaaf naar Ierland over gebracht. Na zes jaar ontsnapte hij en werd priester. Hij keerde als missionaris naar Ierland terug en werd daar bisschop. Zijn naamdag wordt, ook door Ieren die geëmigreerd zijn, uitgebreid gevierd. De aardappel die in de tijd van Saint Patrick nog niet werd geteeld werd het basisvoedsel voor de arme Ierse bevolking. Na het mislukken van de aardappeloogst in 1847 stierven een miljoen Ieren van de honger.

De Ierse keuken kent veel champ, stamppotgerechten. Champ is ook onderwerp van een kinderrijmpje: „There was a woman, who lived in a lamp, she had no room to beetle her champ, She’s up with her beetle, And broke the lamp, And then she had room, To beetle her champ. ’’De beetle in dit rijmpje is een grote houten stamper, waarmee de man des huizes de aardappels en wat er verder in de stamppot ging, zoals peterselie of jonge brandnetel of verse doperwtjes of prei of zeewier fijn maakte.

Een luxe stamppot versie voor vier personen : kook de aardappels in licht gezouten water gaar en giet ze af. Snijd intussen de uitjes, ook het mooie groene deel van het loof, in dunne ringen en de uitgelekte ansjovisfilets in kleine stukjes. Stamp de aardappels fijn en roer er een klont boter en warme melk door. Schep de peterselie, mosselen, uiringetjes en ansjovisstukjes erdoor. Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel wat extra zout en warm nog even goed door. Schep de Ierse champ, die met een vork of lepel wordt gegeten, in diepe borden. Maak een kuiltje in het midden en giet daar een beetje gesmolten boter in.

Anne Scheepmaker

Morgen: Surinaamse tri

    • Anne Scheepmaker