Sarkozy verliest in grote steden, winst socialisten

De Franse gemeenteraadsverkiezingen zijn in de tweede ronde gisteren alsnog uitgelopen op een fikse tegenvaller voor president Sarkozy en zijn partij UMP.

In de meeste steden waar rechts en links elkaar vorige week in de eerste ronde nog in evenwicht hielden, won links. Dat gold voor onder andere Straatsburg, Toulouse, Reims en Metz, steden die hiersoms al decennia een rechtse burgemeester hadden. Uitzondering was Marseille, waar burgemeester Gaudin, vicevoorzitter van regeringspartij UMP, werd herkozen.

De nederlaag is de eerste grote electorale tegenslag voor Sarkozy, die tien maanden geleden gekozen werd met de belofte Frankrijk „weer in beweging” te brengen. De uitslag komt overeen met het gevoel van teleurstelling bij de Fransen over Sarkozy’s ‘hyperpresidentiële’ optreden.

Terwijl zijn voorgangers het dagelijkse politieke gevecht overlieten aan hun premiers, was Sarkozy tot nu toe alomtegenwoordig. Hij kondigde tal van hervormingen en plannetjes persoonlijk aan, ging directe confrontaties aan met ontevreden burgers, maar economische resultaten bleven tot nu toe uit. Kritiek over gebrek aan presidentiële allure groeide.

Premier Fillon zei gisteren dat de regering zijn hervormingspolitiek „met kracht” zal voortzetten. Hij interpreteerde de nederlaag als een uiting van „ongeduld”. Sarkozy zal naar verwachting geen grote veranderingen doorvoeren in de regering. Wel heeft hij laten weten een meer afstandelijke stijl te gaan hanteren.

De ‘roze golf’, aangevoerd door de Parti Socialiste, scherpt de oppositie. Haar leiders spraken gisteravond van een „afstraffing” voor Sarkozy en Fillon. Volgens ex-presidentskandidate Ségolène Royal betaalt Sarkozy de prijs voor een „hyperpersoonlijke stijl” en „onrechtvaardige hervormingen”.

Een symbolische nederlaag leed minister van Onderwijs Xavier Darcos. Darcos slaagde er net niet in om herkozen te worden als burgemeester van Périgueux, in de Dordogne. Darcos was de enige minister die president Sarkozy de afgelopen weken in zijn stad uitnodigde om zijn campagne te ondersteunen.

Van de 22 bewindslieden die campagne voerden voor lokale mandaten, werden er vier niet gekozen, van wie twee in Parijs. In Parijs won zoals verwacht de zittende burgemeester Delanoë, een veelgenoemde kandidaat-leider van de PS.

Meer dan de helft (183) van de 314 steden met meer dan 30.000 inwoners heeft nu een linkse meerderheid, net als 59 van de 101 departementen.

Nieuwe fase: pagina 4