Sarkozy afgestraft bij Franse verkiezingen

De Franse gemeenteraadsverkiezingen zijn in de tweede ronde gisteren alsnog uitgelopen op een fikse tegenvaller voor president Sarkozy en zijn partij UMP.

In de meeste steden waar rechts en links elkaar vorige week in de eerste ronde nog in evenwicht hielden, wonnen de kandidaten van de Parti Socialiste (PS). Dat gold onder meer voor Straatsburg, Toulouse, Reims en Metz, grote steden die hiervoor jarenlang een rechtse burgemeester hadden. De grote uitzondering was Marseille, waar burgemeester Jean-Claude Gaudin, vicevoorzitter van regeringspartij UMP, met een krappe meerderheid werd herkozen.

De ‘roze golf’ (naar de partijkleur van de PS) is een opvallende ommekeer van de tendens bij de presidentsverkiezingen vorig jaar, toen president Sarkozy met ruime meerderheid werd gekozen. De socialistische leiders van de oppositie spraken gisteravond van een afstraffing voor het beleid van Sarkozy en de regering van premier Fillon. Volgens hen betaalt Sarkozy de prijs voor een „hyperpersoonlijke stijl” en „onrechtvaardige hervormingen”.

Premier Fillon vestigde gisteren vooral de aandacht op de lage opkomst, onder de 55 procent. Hij leidde uit de uitslag af dat de kiezers „met ongeduld” wachten op resultaten van hervormingen en kondigde aan dat deze „met kracht” zullen worden voortgezet.

President Sarkozy zei vorige week rekening te zullen houden met de uitslag. Zijn woordvoerder is al de wacht aangezegd. Naar verwachting zal hij geen grote veranderingen doorvoeren in de samenstelling van de regering. Franse media speculeren vooral over een wijziging in het optreden van de president. Sarkozy zou een meer ‘presidentiële’, afstandelijke stijl willen gaan hanteren. De afgelopen maanden kwam hij vaak in het nieuws met zijn privéleven en persoonlijke emoties en reacties.

Een symbolische nederlaag leed gisteren minister van Onderwijs Xavier Darcos, die er met 49,5 procent net niet in slaagde herkozen te worden als burgemeester van Périgueux, in de Dordogne. Darcos was de enige minister die president Sarkozy de afgelopen weken in zijn stad uitnodigde om zijn campagne te ondersteunen. Een andere opvallende uitslag was de nederlaag van ex-presidentskandidaat François Bayrou, leider van centrumpartij Modem, in de stad Pau.

Een meerderheid van de 400 steden met meer dan 20.000 inwoners heeft nu een links bestuur. Van de tien grootste steden zijn er maar drie in handen van rechts; Marseille, Nice en Bordeaux. In Parijs won als verwacht de zittende socialistische burgemeester Delanoë.