Rugbyers Wales ongeslagen winnaars zeslandentoernooi

Martyn Williams van Wales maakt een try tegen Frankrijk. Foto AP Martyn Williams (L) of Wales scores a try against France during their Six Nations rugby union match at the Millenium Stadium in Cardiff, Wales March 15, 2008. REUTERS/ Eddie Keogh (BRITAIN) REUTERS

Het nationale rugbyteam van Wales heeft zaterdag het zeslandentoernooi gewonnen. In de laatste wedstrijd werd Frankrijk verslagen met 29-12. Wales voltooide zijn tweede grand slam – vijf overwinningen – in dertig jaar.

Na een 9-6 tussenstand nam Wales in het Mellennium Stadium van Cardiff afstand van Frankrijk. Het betekende de tweede overwinning van Wales in de laatste acht wedstrijden tegen de Fransen.

Wales was een outsider voor de titel, nadat het vorig jaar had teleurgesteld bij het wereldkampioenschap. Coach Warren Gatland zei na afloop dat de basis voor de eindzege in de eerste (gewonnen) wedstrijd tegen Engeland is gelegd. „Die overwinning gaf ons het benodigde zelfvertrouwen. De volgende twee duels speelden we thuis, wat altijd een voordeel is. We hadden het momentum. En dat maakte het moeilijk om ons af te stoppen. Ik ben vooral trots op de mentale kracht van de spelers, die de kritieke momenten goed doorstonden.”

Dat ondervond Frankrijk, dat bij een zege met meer dan negentien punten verschil toernooiwinnaar zou zijn geworden. Maar Wales gaf de Fransen geen moment het gevoel dat die kans bestond. Aanvankelijk hield de Franse verdediging stand, maar na de break was er geen houden meer aan. „Wales speelde erg goed. Vooral defensief. Er was geen doorkomen aan”, zei na afloop de Franse coach Marc Lievremont, die na het WK de positie innam van Bernard Laporte.

Held bij Wales was Shane Williams, die het recordaantal try’s voor zijn land op 41 bracht.

Engeland, dat Ierland met 33-10 versloeg, ging de Fransen voorbij en legde beslag op de tweede plaats. Hekkensluiter Italië versloeg Schotland met 23-20, maar bleef op basis van het lagere doelsaldo toch laatste. (AP)