Radio Voorkeur

Componist van de week. Op 24-jarige leeftijd schept de Deense componist Niels Gade (1817-1890) zijn Eerste Symfonie, waarop Mendelssohn hem juichend naar Leipzig haalt en hem kneedt tot zijn troonopvolger. Later keert Gade terug naar Kopenhagen. Zijn nationaal getinte composities en verdiensten voor het muziekleven maken hem, naast de schrijver Christiaan Andersen en filosoof Kierkegaard, tot de beroemdste Deen uit de 19de eeuw. Radio 4, 19.30-20.02u.

Kunststof. Gast is zangeres Janne Schra van Room Eleven. Het debuutalbum Six White Russians and a Pussycat bezorgde de band optredens op grote festivals in binnen- en buitenland. Zij vertelt over de nieuwe cd Mmm...Gumbo? met een mix van folk-, jazz- en gipsymuziek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesprek met de Amerikaanse schrijfster Amy Bloom over haar nieuwe roman Op zoek. Beeldend kunstenaar Eva Heisterkamp vertelt over Egyptische autohoezen, Arnon Grunberg komt met een kort verhaal uit Duitsland. Bianca Stigter over De ontsproten Picasso, een bundel beschouwingen over kunst en werkelijkheid, door de tijd heen. Radio 6, 20.02-22.02u.