PvdA’er wil terugkeer Hirsi Ali

Keert Ayaan Hirsi Ali dan toch terug? Afgelopen weekeinde deed Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een oproep in De Pers: „Ayaan, kom terug naar Nederland!” De islamcritica moet Nederland tot uitvalsbasis maken voor haar reizen. Bovendien hoopt Dijsselbloem dat Hirsi Ali terugkeert binnen de PvdA.

Een tot niets verplichtende oproep in het kader van de cultuurstrijd binnen de PvdA over ‘polarisatie’ in het integratiedebat, zo leek het. Maar Hirsi Ali noemt Dijsselbloems voorstel vandaag in De Pers „fantastisch” en zegt veel te voelen voor een terugkeer, al zegt ze niets over de PvdA. Haar werk voor het American Enterprise Institute kan ook vanuit Nederland; wel daagt ze Dijsselbloem uit om „als hij echt serieus is”, bij minister Hirsch Ballin de mogelijkheid te onderzoeken naar een plek in Nederland „waar ik echt kan blijven wonen”.

Vanochtend bleek Hirisi Ali niet bereikbaar. Haar terugkeer is niet denkbeeldig: ze heeft zorgen om haar beveiliging, slaagt er niet in voldoende fondsen te werven, en Frankrijk wil niet voor de kosten opdraaien. Dijsselbloem: „Ik stel voor dat Hirsi Ali snel om tafel gaat zitten met de minister.”