PSV verdeeld over taal en tactiek

PSV zag na de 1-1 tegen Roda JC de voorsprong op Ajax slinken tot vier punten.

Het ontbreekt de koploper van de eredivisie aan een leider in het veld.

Huub Stevens legde een dag voor Roda JC-PSV in een interview met het AD al dan niet bewust de vinger op de zere plek bij zijn nieuwe werkgever. De toekomstige hoofdtrainer van de landskampioen kondigde bijna achteloos aan dat de voertaal bij PSV onder zijn leiding Nederlands zal zijn. „Voor spelers is het makkelijker om te integreren in het team – en dan heb ik het ook over zaken buiten het veld – als je de taal spreekt”, stelde de huidige coach van Hamburger SV vast.

De voorbije jaren hadden trainers als Guus Hiddink en Ronald Koeman door hun kennis van de Spaanse taal een direct contact met de vele Latijns-Amerikaanse voetballers van PSV. Spelers als Jefferson Farfán, Carlos Salcido, Edison Mendéz en Alcides zagen zich dan ook niet direct genoodzaakt Nederlands te leren. De Braziliaan Heurelho Da Silva Gomes is wat dat betreft een uitzondering. De doelman zal in tegenstelling tot zijn ploeggenoten niet veel moeite hebben met de doctrine van Stevens. Sterker nog: Gomes coacht tijdens wedstrijden nu al in het Nederlands.

De huidige coach Sef Vergoossen kwam er bij zijn aanstelling in januari van dit jaar al snel achter dat zijn boodschap vaak aan de buitenlandse spelers voorbij ging. Pedro Salazar Hewitt, de uit Chili afkomstige perschef van PSV, werd aangewezen als tolk – een noodoplossing. Binnen de lijnen ontbreekt het PSV aan een leiderstype dat verbaal iedereen zijn plek kan wijzen. Phillip Cocu vertolkte een dergelijke rol de afgelopen seizoenen met verve. De oud-voetballer van Barcelona was de ideale aanvoerder voor Koeman.

De Belg Timmy Simons is dit seizoen aanvoerder van PSV, maar een groot leider is de verdedigende middenvelder niet. Daarnaast is hij de Spaanse taal – net zo min als de technische staf – niet machtig. Zolang de resultaten goed zijn hoor je weinigen over de gebrekkige communicatie, maar nu de ploeg aan een mindere periode bezig is, komen dergelijke problemen sneller aan het oppervlak. Tijdens de wedstrijd Roda JC-PSV was het opvallend om te zien hoe vaak PSV’ers in woord en gebaar misbaar naar elkaar maakten.

Een spelsituatie in de 32ste minuut was wat dat betreft illustratief. Doelman Gomes schreeuwde het naast de volkomen vrijstaande Roda-aanvaller Anour Hadouir uit. Verdedigers als Dirk Marcellis en Carlos Salcido keken op noch om. Vorige week had Gomes nog uitgelegd waarom er dit seizoen zoveel misverstanden tussen hem en Salcido ontstaan. „Ik praat als keeper altijd in het Nederlands, maar Carlos begrijpt dat vaak niet.”

De voorbije competitiewedstrijden is ook gebleken dat de voetballers van PSV niet op één lijn zitten als het gaat om de te volgen tactiek. Ibrahim Afellay verwoordde zijn machteloosheid twee weken geleden na de nederlaag tegen FC Utrecht als volgt: „De helft van de spelersgroep loopt naar achteren en de andere helft wil naar voren. We moeten gewoon willen en durven voetballen. We moeten van onze eigen kracht uit gaan.”

Sindsdien heeft Afellay de media gemeden. Tegen Roda JC speelde PSV opnieuw kleurloos. De ploeg hinkte wederom op twee gedachten. Een groot deel van de spelers leek in de aanloop naar de ontmoeting met Ajax van komende woensdag vooral niet te willen verliezen. Slechts een paar spelers – onder wie Afellay – toonden wel de wil om te winnen.

In de 67ste minuut kwam PSV nog wel op voorsprong via Farfán. De spits strafte op koelbloedige wijze een fout van Marcel de Jong af. PSV verzuimde de wedstrijd te beslissen en riep daarmee opnieuw het onheil over zichzelf af. Tot grote teleurstelling van Vergoossen maakte Marcel Meeuwis in de blessuretijd de verdiende gelijkmaker. PSV zag de voorsprong op naaste concurrent Ajax slinken tot vier punten.

De PSV’ers weigerden na afloop zonder uitzondering de pers te woord te staan en verdwenen direct naar de spelersbus. Salazar, de perschef annex tolk, stond erbij en keek ernaar. Stevens heeft goed gezien dat er vooral op communicatief gebied nog wel het een en ander te verbeteren valt bij PSV.

    • Koen Greven