Politie op zoek naar dader van dode 223

De Argentijnse autoriteiten hebben gisteren een beloning uitgeloofd voor informatie die leidt naar de dader van de dood van een voetbalfan van Velez Sarsfield. De 21-jarige Emanuel Alvarez werd afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen San Lorenzo doodgeschoten. De politie zag zich genoodzaakt het voetbalduel in Buenos Aires af te gelasten.

Het ministerie van Justitie zou een bedrag van circa 20.000 euro uitloven voor de gouden tip. Tot dusver is het motief van de schietpartij nog niet bekend. Alvarez is het 223ste dodelijke slachtoffer van supportersgeweld in Argentinië sinds 1939.

In verschillende stadions in Argentinië werd gisteren een minuut stilte gehouden voor het slachtoffer. Argentinië staat de laatste jaren bekend om buitensporig geweld rondom voetbalwedstrijden. Vorig jaar juni werd ook een fan gedood bij een clash tussen supporters van Nueva Chicago en Tigre.

En ook gisteren kwam het in Buenos Aires weer tot grote ongeregeldheden. Twee rivaliserende groepen fans van topclub Boca Juniors raakten slaags met elkaar. Daarbij werden 183 mensen gearresteerd. Een supporter raakte zwaar gewond tijdens een steekpartij, maar is niet in levensgevaar.

Argentijnse voetbalclubs mogen dit seizoen al de helft minder fans meenemen naar uitwedstrijden. Dat had voetbalbond AFA al voor de ingang van het lopende seizoen besloten. De beslissing betekent dat er elk weekeinde 90.000 fans minder wedstrijden kunnen bezoeken. Door het vak met de uitfans slechts voor de helft te vullen hoopte de bond het hooliganisme terug te dringen.