Paaseieren

Met alle plezier schrijf ik de komende dagen over eieren. Het is immers bijna Pasen. Maar heb ik niet al eens uitgelegd hoe je een ei moet koken? (Je schaft gewoon voor drieduizend euro een Roner, zo’n high tech warmwaterbad aan en laat de eitjes daarin drie kwartier garen op 60 graden.) Heb ik niet al eens verteld hoe je een omelet bakt? (Boter smelten, eieren kalmpjes klutsen en op heel matig vuur langzaam laten stollen, waarna je de omelet behoedzaam om laat rollen.) En deed ik laatst niet uit de doeken hoe je een perfect roerei maakt? (Boter smelten, eieren loskloppen en op laag vuur tot halfvloeibaar laten stollen terwijl je rustig maar constant roert.)

De basis is er dus al. En daar wilde ik deze week op verder bouwen, met elke dag twee eierrecepten. Ik dacht: als we nu beginnen met twee ontbijtgerechtjes, doen we morgen iets met eieren voor de lunch en woensdag twee keer ei bij het diner. Donderdag eitjes voor bij de borrel en dan misschien vrijdag een mooie paastaart? Wie zin heeft, denkt mee en stuurt zijn of haar paaseirecepten naar nrcnext.nl/koken.

Paaseieren in een potje, voor 2 personen:

60 ml slagroom

1 takje dragon

½ eetlepel boter

2 eetlepels geraspte gruyère

2 eieren

verder nodig: ovenschaal, 2 soufflébakjes of espressokopjes

Breng de slagroom met de dragon in een steelpannetje aan de kook. Zet het vuur uit en laat tien minuten zachtjes trekken. Verwarm de oven op 170 graden. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi bodem en wanden met zout, versgemalen peper en geraspte kaas. Schenk de room (zonder dragon) erin en breek de eieren erboven. Zet de vormpjes in de ovenschaal. Schenk kokend water in de schaal tot halverwege de vormpjes. Zet de schaal in de oven en begin na 10 minuten te controleren of het eiwit al gestold is. De dooier moet juist vloeibaar blijven. Serveer de eierpotjes met reepjes geroosterd brood.

Paaswentelteefjes met rood fruit en ricotta, voor 2 personen:

3 eieren

melk

geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel

4 sneetjes paasbrood zonder spijs

roomboter

200 g rood (diepvries)fruit

1 eetlepel poedersuiker

een bakje ricotta

Klop in een diep bord de eieren los met een scheut melk en de sinaasappelrasp. Wentel het brood erdoor en laat even liggen zodat het verzadigd raakt. Smelt telkens een klont boter in een koekepan en bak het brood aan beide kanten bruin. Bestrooi het fruit met poedersuiker en prak het grof. Leg de wentelteefjes op een bord en schep er het fruit en de ricotta naast.

Janneke Vreugdenhil

Stuur jouw paaseirecepten naar nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil