Oud-KCO-directeur Heuwekemeijer overleden

ROTTERDAM, 17 Maart. De violist Piet Heuwekemeijer, onder andere oud-directeur van het Concertgebouworkest en van de omroeporkesten, is zaterdag op zijn 93ste verjaardag in zijn woonplaats Laren overleden. Heuwekemeijer begon zijn carrière bij het Concertgebouworkest voor de oorlog nog onder chef-dirigent Willem Mengelberg. Later werd hij directeur. Omstreden was zijn behoudende optreden in de Notenkrakerstijd, eind jaren `60 toen componisten een vooruitstrevender artistiek beleid eisten. Heuwekemeijer moest toen vooral het bestuursstandpunt uitdragen, maar had zelf radicalere ideeën. Hij kwam later met het `plan-Heuwekemeijer`, dat het mogelijk moest maken het orkest op te splitsen in kleinere ensembles, om zo tot ween repertoireverbreding te komen.