Onlusten Tibet breiden zich uit

De anti-Chinese rellen in Tibet zijn gisteren overgeslagen naar de aangrenzende Ch provincies Sichuan, Gansu en Qinghai, waarvan delen behoren tot de Tibetaanse Autonome Regio. In het autonome gebied Aba, 300 kilometer ten noorden van de Sichuaanse hoofdstad Chengdu, zijn drie en mogelijk zeven doden gevallen. Tibetanen in Sichuan verklaarden vanochtend dat het in Aba nog erg onrustig is.

In de autonome gebieden deden zich schermutselingen voor tussen jongeren en politie, meldden vertegenwoordigers van deze regio’s in Chengdu. Daarbij zou geschoten zijn op demonstranten. China ontkent dit. Volgens medewerkers van de Dalai Lama zijn in totaal 80 doden gevallen. Gouverneur Puncong sprak van 16 doden.

Volgens taxi- en buschauffeurs in Chengdu heeft het leger tientallen vrachtwagens met militairen naar de Tibetaanse gebieden gedirigeerd. De gouverneurs van de Tibetaanse buurprovincies hebben bij de belangrijkste kloosters veiligheidstroepen gestationeerd.

De Chinese autoriteiten in Tibet hebben een ultimatum gesteld aan de deelnemers aan de rellen, die vorige week uitbraken na een herdenkingstocht voor de Tibetaanse opstand van 1959. Tibetanen die zich gediscrimineerd voelen door Han-Chinezen richtten vernielingen aan. Zij moeten zich voor middernacht melden bij de politie. De eventuele sancties zijn niet bekend. Tibet is afgesloten voor journalisten, ook Chinese. Toeristen worden verzocht te vertrekken.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is „erg bezorgd” over de situatie in Tibet, zei IOC-voorzitter Jacques Rogge vanochtend. Rogge wees zaterdag de suggestie van de hand om de Spelen te boycotten vanwege China’s optreden.

Staatssecretaris Timmermans heeft vandaag de Chinese ambassadeur in Den Haag de zorgen van de Nederlandse regering overgebracht.

Commentaar: pagina 7