Olie- en gasreserves Shell blijven in 2007 op peil

Energieconcern Shell heeft zijn olie- en gasreserves vorig jaar op peil weten te houden. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van zijn langetermijnstrategie in Londen.

De verwachting was dat Shell zou interen op zijn reserves, met name door een tegenvaller in Rusland. Het moest daar de helft van het Sachalin-project afstaan aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Het project is een van de grootste geïntegreerde olie- en gasprojecten ter wereld.

Het feit dat Shell bij de presentatie van de jaarcijfers eerder dit jaar zijn reserves niet bekend wilde maken, terwijl de meeste andere grote internationale energiemaatschappijen dat wel deden, versterkte bij analisten het idee dat Shells reserves in 2007 waren gekrompen. De reserves worden gezien als het levensbloed van de energiemaatschappijen.

Uit de cijfers blijkt nu dat de totale reserves van Shell vorig jaar vergelijkbaar waren met die van het jaar daarvoor. Ze bedroegen 11,7 miljard vaten olie-equivalent.

Dat de reserves ondanks de tegenvaller in Rusland gelijk bleven kwam onder meer door een uitbreiding van de activiteiten in Canada, waar Shell olie wint uit teerzanden. Shell kocht het resterende belang van Shell Canada en vergrootte daarmee zijn oliereserves.

Het energieconcern maakte vorig jaar bekend de komende jaren 15 tot 18 miljard dollar (10 tot 12 miljard euro) te willen investeren in Canada. Bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer zei vandaag dat de Canadese provincie Alberta de potentie heeft om een van de belangrijkste productiegebieden van het olieconcern te worden. Dit jaar zal de productie met 60 procent worden uitgebreid tot 150.000 vaten teerzand per dag.

Shell maakte verder bekend dat het meer dan 50 grote projecten heeft lopen wereldwijd. De groei van de totale olie- en gasproductie bedraagt volgens Van der Veer de komende jaren tussen de 2 en 3 procent per jaar.

Shell gaat zijn capaciteit in lng (liquid natural gas, vloeibaar gemaakt gas) met de helft uitbreiden tot zo’n 20 miljoen ton per jaar. Shell heeft lng-projecten lopen in onder meer Australië, Oman en Nigeria.

Verder bouwt Shell in Qatar een fabriek die gas gaat omzetten in diesel en een capaciteit krijgt van 300.000 vaten per dag. Ook bouwt het energieconcern nieuwe petrochemische fabrieken en breidt het zijn positie in smeermiddelen uit.

Artikelen over de hoge olieprijs staan op nrc.nl/olie

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Reserves Shell

In het artikel Olie- en gasreserves Shell blijven in 2007 op peil (17 maart, pagina 13) staat dat de totale reserves van Shell vorig jaar 11,7 miljard vaten olie-equivalent bedroegen. Dit moet zijn 11,9 miljard.