Nicolien Sauerbreij wint wereldbeker snowboard

Snowboardster Nicolien Sauerbreij (28) heeft zaterdag in het Italiaanse Valmalenco de algemene wereldbeker gewonnen. Ze is de eerste Nederlandse die het totaalklassement over alle disciplines wint. Sauerbreij had zich vorige week al verzekerd van de wereldbeker op de paralleldisciplines, ook een unieke prestatie voor een Nederlandse snowboardster. „Ik weet niet wat me overkomt”, stamelde Sauerbreij na afloop. „Dit is ongelofelijk. Wanneer word ik weer wakker?”

Sauerbreij eindigde zaterdagmiddag in de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Valmalenco als elfde op de parallelreuzenslalom. Ze was ’s ochtends als derde uit de kwalificatie gekomen. Ze verloor in de eerste ronde van de Duitse Anke Karstens, de latere winnaar van de wereldbekerwedstrijd.

„De omstandigheden waren moeilijk”, zei Sauerbreij. „Het was bijna twintig graden. Het was meer water dan sneeuw. De topvier uit het wereldbekerklassement ging er in de eerste ronde al uit. Het voelt vreemd om als Nederlands meisje de beste te zijn in een sneeuwsport, maar als je naar mijn resultaten deze winter kijkt, is het echt niet zo vreemd. Ik was oppermachtig.”

Sauerbreij vertrok na de wedstrijd per bus naar Bormio om de kristallen bol als eindwinnares van het allroundklassement in ontvangst te nemen. Sauerbreij won vier wereldbekerwedstrijden, werd twee keer tweede en drie keer derde. Snowboardsters uit traditionele sneeuwlanden als Oostenrijk, Zwitserland, Canada, de Verenigde Staten en Duitsland hadden geen vat op haar.

Sauerbreij, die in november 1996 in Tignes debuteerde in de wereldbekercyclus, won haar eerste wereldbekerwedstrijd in september 2002 in Chili, zeven maanden na haar mislukte debuut bij de Olympische Spelen van Salt Lake City. „Dat gaf toen een onbeschrijfelijk gevoel en dat gevoel heb ik dit seizoen ook een paar keer gehad. Dit is natuurlijk wel exceptioneel. Waar al die goede resultaten vandaan komen? Ik weet het zelf echt niet. Kennelijk klopte alles deze winter, zowel fysiek als materiaal- en trainingstechnisch.”

Intussen heeft Sauerbreij zes wereldbekerzeges behaald, waarvan vier in de afgelopen winter. „Het is niet dat ik jaren ben weggeweest. Ik heb de afgelopen jaren altijd wel plaatsen in de topacht gescoord. Soms gaat het goed, soms gaat het wat minder. Het komt aan op heel kleine dingen waar je niet altijd invloed op hebt. Zo is topsport nu eenmaal.” (ANP)