Loodzware kerkklok gestolen in Susteren

SUSTEREN. Koperdieven hebben vrijdagmiddag op klaarlichte dag een loodzware veertiende-eeuwse kerkklok gestolen in Susteren (Limburg). Dat maakte het kerkbestuur van de Amelbergaparochie zaterdag bekend. De klok hing tot in de Tweede Wereldoorlog in de huidige Amelbergabasiliek. De Duitsers sloopten toen de klok uit de toren om hem om te smelten tot kanonnen, maar spaarden de bewuste klok omdat deze zo oud was. Sinds 1997 stond de klok op een sokkel voor de basiliek op het Salvatorplein. De dieven laadden de klok vrijdagmiddag met een kraantje op een open vrachtwagentje en gingen er vandoor. Riet Ceelen, die rondleidingen verzorgt in de basiliek, was een van de mensen die het vrijdag zagen gebeuren. Zij sprak de mannen aan. Die antwoordden met een Brabantse tongval dat de 1200 kilo zware klok naar een tentoonstelling in Uden moest in opdracht van de gemeente. ”Ze vertelden ons dat het om een kunstuitleen zou gaan”, zegt een verbouwereerde Ceelen.