Kunsthal verwerft beeld `Another Time` van Gromley

Rotterdam, 17 maart. Vanaf 1 juli prijkt bovenop het dak van de Kunsthal in Rotterdam een beeld van de vermaarde Engelse kunstenaar Antony Gormley. Het gaat om de manshoge sculptuur Another Time II (2006), dat de directie heeft aangekocht voor bijna 200.000 euro. ”Een afgietsel van de man zelf, die uitstekend past in de traditie van Rotterdam als stad met werken van grote kunstenaars uit de twintigste eeuw”, zegt directeur Wim Pijbes.

Gormley hanteert de menselijke maat als uitgangspunt. Het bekendste werk van de 57-jarige beeldhouwer is een stalen engel van 22 meter hoog met 54 meter brede vleugels: The Angel of the North in Gateshead. Komende zomer komt Gormley naar Rotterdam in het kader van Kunsthal Summer Show, waarbij kunstenaars de vrije hand krijgen. Zijn komst is onder meer bedoeld de bezoekersaantallen in de traditioneel matig bezochte zomermaanden op te krikken. Pijbes zelf treedt op 1 juli in dienst als directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. ”Dit lijkt een afscheidskado, maar de aankoop was al langer gepland.”