Kremlin wil muizen

De veiligheidsdienst van het Kremlin heeft dringend 3.200 witte muizen nodig. Ze mogen niet meer wegen dan 18 gram en moeten van het vrouwelijk geslacht zijn.

Waarom het Kremlin op stel en sprong zoveel muizen wil rekruteren is een raadsel. De Russische media, die toch al dol zijn op complottheorieën, speculeren er op los. De witte muis is daarmee onderwerp geworden van serieuze kremlinologie. Zouden ze voedsel zijn voor de valken die in het Kremlin worden gehouden om de kraaien af te schrikken? Zouden ze gebruikt worden bij het beveiligen van de presidentiële paleizen tegen gifgassen?

Moeten de muizen de maaltijden voor de Kremlinleiders voorproeven? Hangt de muizenvraag al dan niet samen met de verhuizing, vorige week, van Dmitri Medvedev naar het Kremlin, waar hij tot aan zijn inauguratie op 7 mei wordt ingewerkt door president Poetin? Waren er onder Poetin ook al witte muizen in het Kremlin en zo niet, wat kunnen we daaruit afleiden?

De veiligheidsdienst van het Kremlin heeft inmiddels contact met een muizenleverancier. In ruil voor ruim 12.952 euro worden de 3.200 muizen een dezer dagen bij de dienstingang van het Kremlin afgeleverd.