Koploper lijdt onder gebrekkige communicatie

Roda JC-middenvelder Marcel Meeuwis (rugnummer 6) maakt in blessuretijd de gelijkmaker in het competitieduel met PSV. Foto ProShots Middenvelder Marcel Meeuwis (6) maakt in blessuretijd de gelijkmaker voor Roda JC. Foto ProShots Pro Shots

Roda JC1PSV1

Ruststand 0-0. 67. Farfán 0-1, 90. Meeuwis 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 18. 480.

Huub Stevens legde een dag voor Roda JC-PSV in een interview met het AD al dan niet bewust de vinger op de zere plek bij zijn nieuwe werkgever. De toekomstige hoofdtrainer van de landskampioen kondigde terloops aan dat de voertaal bij PSV onder zijn leiding Nederlands zal zijn. „Voor spelers is het makkelijker om te integreren in het team – en dan heb ik het ook over zaken buiten het veld – als je de taal spreekt”, stelde de huidige coach van Hamburger SV vast.

De voorbije jaren hadden trainers als Guus Hiddink en Ronald Koeman door hun kennis van de Spaanse taal een direct contact met de vele Latijns-Amerikaanse voetballers van PSV. Spelers als Jefferson Farfán, Carlos Salcido, Edison Mendéz en Alcides zagen zich dan ook niet direct genoodzaakt behoorlijk Nederlands te leren. Salcido verlengde vorig jaar zijn contract tot 2012, maar het is veelzeggend dat zijn zoontje naar een internationale school gaat.

Het is nauwelijks voor te stellen dat Salcido en Farfán volgend seizoen tijdens de lunch gezellig in het Nederlands met elkaar praten, zoals Rafael van der Vaart en Nigel de Jong dat onder Stevens bij HSV verplicht in het Duits doen. De Braziliaan Gomes zal in tegenstelling tot zijn ploeggenoten niet veel moeite hebben met de doctrine van Stevens. Sterker nog: Gomes coacht tijdens wedstrijden nu al in het Nederlands.

De huidige coach Sef Vergoossen kwam er bij zijn aanstelling in januari van dit jaar al snel achter dat zijn boodschap vaak aan de buitenlandse spelers voorbij ging. Pedro Salazar Hewitt, de uit Chili afkomstige perschef van PSV, werd aangewezen als tolk – een noodoplossing waar bijvoorbeeld de Hongaar Balazs Dzsudzsak en de Serviër Slobodan Rajkovic weinig aan hebben. Binnen de lijnen ontbreekt het PSV vooral aan een leider die iedereen verbaal zijn plek kan wijzen. Phillip Cocu vertolkte een dergelijke rol de afgelopen seizoenen met verve. De oud-voetballer van Barcelona was de ideale aanvoerder voor Koeman.

De Belg Timmy Simons is dit seizoen captain van PSV, maar een groot leider is de verdedigende middenvelder niet. Daarnaast is hij de Spaanse taal – net zo min als de huidige technische staf – niet machtig. Zolang de resultaten goed zijn hoor je weinigen over de gebrekkige communicatie, maar nu de ploeg aan een mindere periode bezig is, komen dergelijke problemen sneller aan het oppervlak. Algemeen directeur Jan Reker maakte de afgelopen tijd ook geen naam als een groot communicator. Met vele onhandige uitspraken zorgde hij buiten het veld voor veel onrust. Tijdens Roda JC-PSV was het opvallend om te zien hoe vaak PSV’ers in woord en gebaar elkaar verwijten maakten.

Een spelsituatie in de 32ste minuut was wat dat betreft illustratief. Doelman Gomes schreeuwde het naast de volkomen vrijstaande Roda-aanvaller Anouar Hadouir uit. Verdedigers als Dirk Marcellis en Carlos Salcido keken op noch om. Vorige week legde Gomes al uit waarom er dit seizoen zoveel misverstanden tussen hem en Salcido ontstaan. „Ik praat als keeper altijd in het Nederlands, maar Carlos begrijpt dat vaak niet.”

De voorbije competitiewedstrijden is ook gebleken dat de voetballers van PSV niet op één lijn zitten als het gaat om de te volgen tactiek. Ibrahim Afellay verwoordde zijn machteloosheid twee weken geleden na de nederlaag tegen FC Utrecht als volgt: „De helft van de spelersgroep loopt naar achteren en de andere helft wil naar voren. We moeten gewoon willen en durven voetballen. We moeten van onze eigen kracht uit gaan.”

Sindsdien heeft Afellay de media gemeden. Tegen Roda JC speelde PSV opnieuw kleurloos. De ploeg hinkte wederom op twee gedachten. Een groot deel van de spelers leek in de aanloop naar de ontmoeting met Ajax van komende woensdag vooral niet te willen verliezen. Slechts een paar spelers – onder wie Afellay – toonden wel de wil om te winnen.

In de 67ste minuut kwam PSV nog wel op voorsprong via Farfán. De spits – die opnieuw een groot deel van de wedstrijd tegen zijn natuur in als rechtsbuiten moest spelen – strafte op koelbloedige wijze een fout van Marcel de Jong af. PSV verzuimde de wedstrijd te beslissen en riep het onheil over zichzelf af. Tot woede van Vergoossen, die een drinkbus op de grond smeet, maakte Marcel Meeuwis in de blessuretijd na een door Alcides onnodig weggeven hoekschop de verdiende gelijkmaker. PSV zag de voorsprong op naaste concurrent Ajax slinken tot vier punten.

De PSV’ers weigerden gisteren de pers te woord te staan en verdwenen door een met bewakers afgeschermde uitgang. Salazar, de perschef annex tolk, stond erbij en keek ernaar. Vergoossen stelde met klem dat zijn spelers vrij zijn om te praten. „Ik heb in de afgelopen dertig jaar nog nooit een spreekverbod opgelegd”, sprak de trainer. „Waarom ze niet niet willen praten weet ik niet, dat moet je ze zelf maar vragen.” Dat was dus gisteren onmogelijk. Stevens heeft goed gezien dat er vooral op communicatief gebied nog wel het een en ander te verbeteren valt bij PSV.

    • Koen Greven