Koersval Siemens na winstalarm

Het Duitse industriële conglomeraat Siemens heeft wegens tegenvallers bij een aantal grote projecten een winstwaarschuwing afgegeven. Op de beurs van Frankfurt kelderde het aandeel vanmorgen met 12 procent.

De tegenvallers doen zich voor bij drie belangrijke onderdelen van Siemens: energie, transport en IT. De nettowinst zal in het lopende kwartaal met 900 miljoen euro slinken, het leeuwendeel door tegenvallers bij energiecentrales, zo meldde Siemens vanmorgen.

Beleggers waren compleet verrast. In januari nog rapporteerde Siemens een stijging van de nettowinst in het eerste kwartaal (dat in Siemens’ boekjaar eindigt op 31 december) tot bijna 6,5 miljard euro, tegenover 788 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Siemens gaat het bij de energiecentrales om capaciteitsproblemen. Ingenieurs zouden moeilijk te vinden zijn. De explosieve stijging van de grondstoffenprijzen zou ook tegenwerken. En leveranciers kampen eveneens met capaciteitsproblemen. Dat zou de kwartaalwinst al met 600 miljoen euro doen slinken.

Nog eens 200 miljoen euro verlies wordt geleden in China bij het zweeftreinproject, en verder bij de Combino-trams van Siemens. Bij de IT zou een grote Britse klant een opdracht hebben geschrapt, waardoor er 100 miljoen euro verlies bijkomt. Wat het totaal op 900 miljoen euro minder kwartaalwinst brengt.

Topman Peter Löscher zei vanmorgen in een telefonische toelichting tegen analisten dat de tegenvallers een zaak uit het verleden waren. Hij schoof de schuld op zijn voorgangers. „Zij die nu verantwoordelijk zijn waren dat toen niet.” Een in 2006 uitgebroken corruptieschandaal kostte de toenmalige top van het concern de kop.

Siemens zei vanmorgen in een aparte verklaring op zijn website aan zijn omzet- en winstdoelstelling voor de middenlange termijn (2010) te zullen vasthouden. „Onze activiteiten groeien nog steeds sterk”, voegde Löscher daar vanmorgen aan toe.