Koerden herdenken in Amsterdam gasaanval op Halabja

AMSTERDAM. Ongeveer honderdvijftig voornamelijk Koerdische actievoerders zijn gistermiddag op de Dam in Amsterdam samengekomen om de gifgasaanval op de Iraakse stad Halabja in 1988 te herdenken. Dat meldde de organisatie van de bijeenkomst. Precies twintig jaar geleden bombardeerde het regime van Saddam Hussein de voornamelijk door Koerden bewoonde stad. Bij de aanval kwamen circa 5000 mannen, vrouwen en kinderen om het leven. Nog eens duizenden mensen raakten gewond. De bommen waren onderdeel van Saddams campagne om de Koerdische gebieden in Irak onder controle te krijgen. Hij zette daarbij chemische wapens in en verwoestte duizenden dorpen. Meer dan 100.000 mensen zouden bij die aanvallen om het leven zijn gebracht. Dit jaar is het vijf jaar geleden dat het regime van Saddam ten val kwam. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman Frans van Anraat vorig jaar tot zeventien jaar cel voor het leveren van grondstoffen voor de chemische wapens van de dictator.