JP Morgan neemt Bear Stearns over

De bank JP Morgan Chase koopt de in nood geraakte Amerikaanse zakenbank Bear Stearns. De op twee na grootste bank van de VS betaalt een fractie van de beurswaarde voor de in problemen geraakte bank.

JP Morgan Chase betaalt 2 dollar per aandeel Bear Stearns, wat neerkomt op in totaal 236 miljoen dollar (151 miljoen euro). Bear Stearns, de vijfde zakenbank van de VS, was vrijdagochtend op de beurs nog 60 dollar per aandeel waard, maar de beurskoers halveerde nadat bekend werd dat een noodinjectie van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, nodig was om overeind te blijven.

Bear Stearns kwam in moeilijkheden toen geldschieters hun investeringen terugtrokken. Ze verloren het vertrouwen in de bank die veel speculatieve hedgefondsen als klant heeft en fors heeft geïnvesteerd in financiële producten op basis van Amerikaanse hypotheken.

De ‘Fed’ maakte ongebruikelijke maatregelen bekend die een domino-effect bij de banken moet voorkomen. De Fed verstrekte JP Morgan Chase voor 30 miljard dollar aan garanties voor bezittingen van Bear Stearns, die sterk aan waarde hebben verloren. Zakenbanken mogen bovendien voor het eerst direct lenen bij de centrale bank waardoor lenen goedkoper voor hen wordt. De rente voor leningen aan banken is met een kwart procentpunt verlaagd tot 3,25 procent.

Het is de derde keer in een week dat de centrale bank ingrijpt in een poging erger te voorkomen. „Deze stappen zullen financiële instellingen meer zekerheid geven dat ze toegang hebben tot geld”, lichtte centralebankier Ben Bernanke toe. Bernanke en de Amerikaanse minister van Financiën Paulson volgden de onderhandelingen het hele weekend vanuit Washington.

De beurzen in Azië sloten ondanks de redding vandaag flink lager. De Japanse Nikkei-index daalde 3,7 procent, Hongkong 5,2 procent. In Europa stonden vooral de koersen van banken sterk onder druk. Het Zwitserse UBS daalde 9 procent. In Nederland was Fortis met 4,6 procent de grootste verliezer. De AEX-index stond rond de middag 3,2 procent in de min.

De euro brak vanmorgen even zijn record ten opzichte van de dollar met een prijs van 1,59 dollar, en noteerde later 1,58 dollar.

Bear Stearns: pagina 12, 13

Het laatste nieuws is te lezen op nrc.nl/kredietcrisis