Iran meldt 74 procent voor conservatieve n

Iraanse neoconservatieve politici zijn volgens voorlopige uitslagen de grote winnaars van de parlementsverkiezingen van vrijdag.

Maar de groep ‘principalisten’ is verdeeld in aanhangers en critici van het beleid van president Ahmadinejad. Waarnemers voorspellen een kritisch parlement.

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is 74 procent van de 290 zetels in het parlement voor neoconservatieve kandidaten. Onafhankelijke kandidaten en hervormingsgezinde aanhangers van de voormalige president Mohammad Khatami kregen 26 procent. Veel bekende figuren uit deze laatste factie waren uitgesloten van deelname door de Raad van Hoeders van de Grondwet. Zij noemen de verkiezingen „vooraf bepaald” en vragen inzicht in de manier waarop de stemmen worden geteld.

De opkomst zou ruim 65 procent bedragen, tegen 51 in 2004. Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei bedankte de natie voor het „negeren van westerse propaganda tegen de verkiezingen”.

„De opkomst had hoger kunnen zijn”, zei Nader Talebzadeh, een pro-Ahmadinejad kandidaat die niet werd gekozen. „Dit was een waarschuwing van het volk.”

Hoge inflatie en een groeiende kloof tussen rijk en arm dwingen de principalisten om hun agenda – hulp voor de armen en het vergroten van de rol van islam – minder ideologisch te maken. „Mensen moeten als tweede baantje taxi’s rijden om rond te komen. Dat moeten we veranderen”, aldus Talebzadeh. De critici van Ahmadinejad binnen de principalisten stellen voor om de problemen op een efficiëntere manier aan te pakken. Deze groep kreeg overigens minder stemmen dan verwacht.

„Het parlement zal serieuzer worden en eisen dat de problemen worden opgelost”, aldus Iraj Jamshidi, een journalist voor de hervormingsgezinde krant Etemaad. „Ze zullen Ahmadinejad in de problemen brengen, maar niet radicaal zijn.” Er wordt meer druk verwacht van het parlement om de hoge inflatie, te lage rente en werkloosheid te bestrijden.

Er komt waarschijnlijk een tweede verkiezingsronde voor 14 van de in totaal 30 zetels voor het district Teheran. Van belangrijke politici zoals Ali Larijani, de voormalige nucleaire toponderhandelaar, is al bekend dat ze zetels hebben gekregen.

Er zijn geen dramatische veranderingen te verwachten in de buitenlandpolitiek. De Opperste Leider sprak onlangs zijn steun uit voor de manier waarop de regering de nucleaire onderhandelingen met het Westen voert; de parlementsleden zullen zijn lijn volgen. Wel zouden ervaren krachten zoals Larijani kritiek kunnen hebben op de toon waarmee de regering soms in het buitenland praat.