Invalidegrap Micha Wertheim leidt tot `boycot` theaterzaal

AMSTERDAM. Cabaretier Theo Maassen organiseert een boycot tegen theater de Oranjerie in Roermond, waar het publiek vorige week wegliep toen Micha Wertheim grappen over gehandicapten maakte. ”Een heel vervelend bedrijfsongeval”, noemt cabaretier Micha Wertheim de ophef die ontstond tijdens zijn optreden in Roermond. Die grappen staan al een jaar lang in de tekst van zijn programma Micha Wertheim voor gevorderden, en er was nog nooit geprotesteerd - ook niet door andere gehandicapten die een van de vorige honderd voorstellingen hebben bezocht. Maar dit keer liep een groot deel van het publiek scheldend de zaal uit, waarna Wertheim voortijdig van het toneel verdween. Dorien Pollaert, programmeur van theater de Oranjerie in Roermond, verklaarde meteen in de plaatselijke pers dat Wertheim de fatsoensnormen had overschreden en ”er nooit meer in komt”. Eerst moest hij maar eens zijn excuses aanbieden. Die uitspraak komt haar nu te staan op een oproep tot een boycot. Wertheims cabaretcollega Theo Maassen verklaarde dat hij uit solidariteit nooit meer in de Roermondse Oranjerie wil spelen - en dat Marc-Marie Huijbregts, Najib Amhali, Eric van Sauers, Ronald Goedemondt en Wim Helsen zich inmiddels bij hem hebben aangesloten. Tot onmiddellijke annuleringen zal dat niet leiden: tot deze zomer staat geen van hen in het Roermondse programmaschema.