Internet Weblog van de dag

Tibetdemonstratie in Brussel Tibetans shout slogans during a protest against the violent crackdown in Tibet, in Brussels March 16, 2008. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM)
Tibetdemonstratie in Brussel Tibetans shout slogans during a protest against the violent crackdown in Tibet, in Brussels March 16, 2008. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM) REUTERS

Tibet. In het weblog China schrijft correspondente Bettine Vriesekoop over de protesten in Tibet en de reactie van de ‘afvallige Chinese provincie’ Taiwan. De Olympische vlam moet binnen een maand branden op de Mount Everest maar een probleemloos verloop van die ceremoniële gebeurtenis is nu al uitgesloten.

Onlusten in Tibet? „Er is een handvol doden gevallen maar de situatie is alweer onder controle.”

Dit is ongeveer de reactie van de doorsnee Chinees op de straat die het nieuws via de staatskrant China Daily of summier via het staatspersbureau Nieuw China heeft vernomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken

zei tijdens een persconferentie op 13 maart dat een kleine groep monniken problemen veroorzaken en onder aanvoering van de Dalai Lama-kliek hun zaak gebruiken om het Olympische feestje te verstoren.

Hij benadrukte dat Tibet voor 1949 gebukt ging onder een tiranniek feodaal systeem waar horigen en lijfeigenen op wrede wijze werden uitgebuit. Dankzij de Chinezen maakt Tibet sinds 1949 een enorme ontwikkeling door en niemand kan of mag die vooruitgang een halt toe roepen aldus de woordvoerder.

Hoe anders wordt gereageerd op het nieuws in Taiwan.

Lees meer over Tibet en Taiwan op nrc.nl/china