Ik ben een sukkel en dus kansloos

Masterflirt leert mannen de kunst van het verleiden.

Een van de deelnemers is Alex (33). Hij heeft niet veel zelfvertrouwen en is één keer intiem geweest met een meisje.

Illustratie Merlijn Draisma emdé
Illustratie Merlijn Draisma emdé Draisma, Merlijn

De capuchon van zijn regenjas strak over het hoofd, een boterham met kaas in de mond. De entree van Alex steekt schril af bij de mediterrane, in Cubaanse stijl opgetrokken strandbar, midden in een salsacafé in Den Haag. Het is zaterdagochtend half elf als Alex (die niet met achternaam in de krant wil) er op zijn vrije dag al ruim een uur met de auto heeft opzitten.

Wat maakt het uit. Van zijn vader of vrienden kan hij de kunst van het verleiden niet leren. Die zijn, net als hij, communicatief niet zo vaardig. En naar de hoeren is geen optie. Dat is een vleeshandel waar hij liever niet aan meewerkt. Dus wat moet je dan? Als je, zoals Alex, 33 bent, één keer in je leven (onbetaald) intiem bent geweest met een meisje, niet opvallend knap, intelligent of sociaal bent, en niet blaakt van het zelfvertrouwen?

Juist, dan kan een cursus verleiden geen kwaad. Ook al heeft Alex inmiddels al aardig wat theoretische kennis over het onderwerp opgebouwd. Eerder volgde hij de seminars Speed Seduction en Fast Seduction, deed hij de basiscursus lichaamstaal en bestudeerde hij internetbronnen. Onder de stoel van zijn auto ligt een handboek over non-verbale communicatie.

Vandaag volgt hij samen met dertien anderen de cursus Masterflirt. Onder de deelnemers zijn twee journalisten, een student sociologie en enkele ‘wervers’: studenten die door de organisatie zijn gevraagd op vooral technische hogescholen te rekruteren onder de doelgroep en er zelf ook wat van willen opsteken. De rest heeft voor de cursus 249 euro betaald. Dat is inclusief 49 euro korting, vier koffiepauzes en een uitgebreide lunch.

Tijdens het voorstelrondje blijkt Alex niet de enige met een laag zelfbeeld. De een omschrijft zichzelf op datingsite www.happyvpro.nl als ‘ratioloos’, de ander draagt op aanraden van concurrent datingdoctors.nl een kettinkje met daarop de afbeelding van een hagedis, zodat vrouwen een aanleiding zien om met hem te praten. Als Alex wordt gevraagd wat hij vandaag van de cursus verwacht, antwoordt hij kort: „Resultaat”.

Tijn van Ewijk en Floris Voorsteegh zijn de cursusleiders. Voorsteegh is pas afgestudeerd in rechten, ondernemer Van Ewijk veertiger in gestreept overhemd. Naast zijn trainingen- en seminarbedrijf heeft Van Ewijk ook nog wat microkredietjes op Cuba uitstaan, een land waar hij onlangs nog is geweest. En waar het, vertelt hij en passant, goed toeven was met de dames. Zo goed dat hij het daar met twee van zijn Nederlandse vriendinnen per sms uitmaakte.

Zo ver zijn de cursisten nog niet. Van Ewijk begint de cursus op het schoolbord. Hij tekent een berg met aan de voet een mannetje en op de top een vrouwtje en legt uit: „Wij mannen willen graag omhoog klimmen, naar het vrouwtje. Maar dat willen we zo graag dat velen van ons zich juist verlagen. Ze bedelen om aandacht en om goedkeuring bij de vrouw. Fout! Niet doen.” Bovenop de berg tekent hij een podium met een mannetje erop, neerkijkend op het vrouwtje. „En dit zijn wij straks, na de cursus.”

Onze mannelijkheid, zegt Van Ewijk, zijn we verleerd. Terwijl: een vrouw wil geen watje. Die wil een kerel. „Kijk maar naar al die mannen die op zondagochtend voor die vinexwijken in de file staan om de badkamers van vrouwen te mogen betegelen. Eigenlijk willen vrouwen een man die zegt: ‘Fuck die tegeltjes!’ We moeten weer leren man te zijn.”

Een van de manieren: „Maak een kritisch compliment. Plaag ze, behandel ze alsof het je kleine zusje is. Zeik d’r af, op een leuke manier.” De mannen in het zaaltje luisteren ademloos. Af en toe klinkt het „bizar” vanuit de zaal.

„En vergeet dat alibi”, vervolgt Van Ewijk, „dat excuus dat je telkens gebruikt om contact met vrouwen te vermijden. Denk niet: ‘Ik ben toch kansloos want ik ben een sukkel’. Dat is je alleen maar aangepraat.” Trieste blikken, instemmend geknik.

Tijdens de borrel na afloop verschijnt aan de zijde van Van Ewijk een aantrekkelijke, Zuid-Amerikaans ogende vrouw, met wie hij even later het café verlaat. Ondertussen vertelt Alex dat voor hem de dag is geslaagd. Want ondanks dat Masterflirt, in tegenstelling tot Datingdoctors, geen ‘krikgarantie’ geeft, heeft hij wel weer wat zaken gehoord die hij aan z’n script kan toevoegen.

Dat script omvat inmiddels diverse ‘patronen’, situatieschetsen die zich met een vrouw kunnen voordoen. Zijn rationele manier van flirten is vandaag door cursusleider én deelnemers behoorlijk bekritiseerd. „Hallo, dit zijn geen staafdiagrammen! Versieren is com-mu-ni-ca-tie.” Alex begrijpt de kritiek, maar het script loslaten, dat kan hij nog niet.

Hoe dat script verloopt? Alex schetst de ideale situatie. Een medecursist, Stephan (35) (wil niet met achternaam in de krant), die ook diverse workshops heeft gevolgd, denkt mee.

Alex: „De perfecte omstandigheid is als het meisje wacht op een verder verlaten bushalte, zodat er gedwongen één op één contact plaatsvindt. De bus komt over 10 tot 15 minuten: die tijd is nodig om mijn doel, een e-mailadres, te bereiken.”

Wat voor meisje moet het zijn?

Alex: „Ze moet een deukje hebben, imperfect zijn.”

Stephan: „Liefst iemand met kleine borsten. Daarover kun je makkelijker een kritisch compliment maken.”

Alex: „Ho ho. De stelregel is: maak alleen een kritisch compliment over iets dat ze aan zichzelf kan veranderen. Beter is: ‘Ik vind je een prachtige vrouw, maar je lijkt me wel iemand die moeilijk toegankelijk is’.”

Stephan: „Klinkt heavy, maar misschien wel goed.”

Alex: „Verder ligt de lat niet hoog. Bij een mooi meisje is de kans op falen groter. En als je op je bek gaat, is het de volgende keer des te moeilijker. Een voetballer zet je ook niet direct in Ajax 1. Het is leren in stappen.”

Hoe spreek je haar aan?

Alex: „Ik pas de 3-secondenregel toe: denk niet te lang na voordat je haar benadert. En dan vraag ik haar hoe laat het is.”

Stephan: „Terwijl je je horloge laat zien. Dat maakt de situatie spontaan en grappig.”

Alex: „Ja, maar daar houd ik dus niet van. Althans, niet bij vrouwen. Terwijl ze op haar horloge kijkt, zou ik zeggen: ‘Het is nu de juiste tijd om kennis te maken. Ik ben Alex en wie ben jij?’ Gelijk d’r overheen.”

En dan?

Alex: „Naar het volgende gedeelte. Vertrouwen creëren en aftasten in wat voor stemming ze is. Anders kun je namelijk niet verder tot haar doordringen. Als ze in een slechte bui is zou ik vragen: ‘hoe kunnen mensen je opvrolijken?’”

Stephan: „Heb je dit geléérd?”

Alex: „Deze heb ik recent aan m’n script toegevoegd, ja. Pas na de eerste vier minuten zal ik moeten improviseren.”

En als ze interesse toont?

Stephan: „Als ze wil zoenen, kun je haar afwijzen.”

Alex: „Je kunt zelfs boos worden. Wees mannelijk, laat de tijger in je los!”

Stephan: „Het maakt niet uit hoe je die berg naar de vrouw beklimt. Als je je maar tegennatuurlijk gedraagt. Anders dan de anderen en je kop boven het maaiveld uitsteekt.”

Stel nou dat die berg tien meter hoog is. Waar sta je nu?

Stephan: „Inmiddels op zeven meter.”

Alex: „Nog op zes.”

De volgende workshop MasterFlirt is in Den Haag op 22 maart (299 euro). Van 28 tot 30 maart vindt het Remancipeer weekeinde plaats (495 euro).Meer info op masterflirt.nl.